Bli bedre kjent med Norge og den store nordiske krigen fra 1700 – 1721!

Forlag: Ares forlag

 

Sjanger: Historie

 

Forfatter: Frode Lindgjerdet

 

Sider: 214

 

Dato: 11.06.2018

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Det er sjelden jeg sitter så klistret til historisk litteratur, som jeg gjorde med Frode Lindgjerdet’s bok «Norge og Den store nordiske krigen 1700 – 1721». Det har vært en fryd å lese måte Lindgjerdet legger fram kunnskapen på. Utfyllende og kompakt! Forfatteren har laget en praktbok, der han gjennom 214 sider markerer slutten på hundre år med krig i Norge. Lindgjerdet tar leserne med på en fengende reise gjennom 21 år med norsk historie. Det er få bøker jeg har lest som tar opp dette temaet og gir en så kunnskapsrik innblikk i perioden som har hatt stor betydning for norsk historie.

Som nevnt tar Frode Lindgjerdet leserne med tilbake til 1700 tallet. Da Norge ble herjet av krig. Det gikk nesten ikke en generasjon mellom hver krig. Sverige hadde vokst fram som en stormakt etter 30-årskrigen, fra 1618–1648. Basert på et moderne byråkrati som gjorde enklere enn noen gang tidligere å mobilisere en større del av samfunnets ressurser til militære formål. Som nærmeste nabo ble Norge under dansk styre, tvunget til å følge med på utviklingen.

Den norske hæren hadde blitt opprettet med Krigsordinansen av 1628. Den sørget for at bondesamfunnet måtte bære de tyngste byrdene, både i form av skatter og ikke minst ved å stille rekruttmaterialet i det som var det mest militariserte samfunnet i Europa, ja i verden. Vanlige norske bondegutter måtte ikke bare forsvare hjemtraktene, de ble også sendt ut for å kjempe på kontinentet, samtidig som den dansk-norske fellesflåten hovedsakelig var bemannet av nordmenn.

Det er ingen tvil om at Frode Lindgjerdet har gjort omfattende research når han har skrevet denne boken. Dette er en særdeles god bok. Her får du spenning og kunnskap samlet mellom to permer. Med «Norge og Den store nordiske krigen 1700 – 1721», har forfatteren levert en velskreven leseopplevelse på 214 sider. Gjennom rikt bildemateriale, illustrasjoner og informasjon får leserne et kompakt innblikk i perioden som på 21 år endret Norge. Dette er virkelig en bok som virkelig kan anbefales!

 

Mitt terningkast av boken:

—5

 

Bakside informasjon om boken:

«Den store nordiske krigen (1700–1721) markerte slutten på en mer enn hundre år lang periode der det knapt gikk en generasjon mellom hver gang Norge ble herjet av krig. Sverige hadde vokst fram som en stormakt etter 30-årskrigen (1618–1648), basert på et moderne byråkrati som gjorde enklere enn noen gang tidligere å mobilisere en større del av samfunnets ressurser til militære formål. Som nærmeste nabo ble Norge under dansk styre, tvunget til å følge med på utviklingen. Den norske hæren hadde blitt opprettet med Krigsordinansen av 1628. Den sørget for at bondesamfunnet måtte bære de tyngste byrdene, både i form av skatter og ikke minst ved å stille rekruttmaterialet i det som var det mest militariserte samfunnet i Europa, ja i verden. Vanlige norske bondegutter måtte ikke bare forsvare hjemtraktene, de ble også sendt ut for å kjempe på kontinentet, samtidig som den dansk-norske fellesflåten hovedsakelig var bemannet av nordmenn.»

 

Med sommer hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Mvh.no. (2016). Norge og Den store nordiske krigen 1700 – 1721. Lokalisert 10.06.2018 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top