Forlag: Vega

 

Sjanger: Historie

 

Forfatter: Fredrik Larsen Lund

 

Sider: 320

 

Dato: 30.07.2017

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

“Norske utposter” er en samlet framstillingen av utvandring som har skjedd i Norge. Leserne blir kjent med et norsk samfunn i endring og hvor viktig verden har vært i de store forandringene. Fredrik Larsen Lund gir en omfattende innføring i norsk bosetning og miljøer på de fem kontinentene. “Norske utposter” er fullstappet med fascinerende og ukjente historier om nordmenn under fjerne himmelstrøk.

Forfatteren tar utgangspunkt i de flere ukjente historiene som har skjedd fra 1600-tallet og frem til vår tid. Leserne for svar på hvem utvandrerne og hvordan de ble de tatt imot. Forfatteren holder også fokus på hvor viktig den norske arven er i dag.

Jeg har selv slekt i USA og vet hvor vanskelig og viktig deres utvandring har vært. For stor utvandring har skjedd i Norge. Fredrik Larsen Lund tar i denne boken for seg blant annet historiene om de Bergenske slaver i Karibia, fattigjenter på New Zealand, gullgravere i Brasil, sunnmøringer i Boerkrigen og lykkejegere i Shanghai.

I “Norske utposter” blir leserne kjent med flere personligheter som utvandret fra Norge. Gjennom intervjuer, fakta, bilder og andre illustrasjoner blir leserne kjent med den nærmest ukjente dele av det norske samfunnet og historie. Dette er en rikt illustrert bok som virkelig kan anbefales.

Ikke alle norske utvandrere endte opp på den amerikanske prærien. Spredt rundt på kloden finnes spor etter nordmenn som slo seg ned utenfor Norge. De kom som eventyrere, nybyggere og fangstmenn. Noen havnet også ufrivillig på fremmed jord som forliste sjøfolk og tvangsarbeidere. I nyere tid har et globalt marked fått norske kvinner og menn til å etablere seg tusenvis av mil hjemmefra.

Fredrik Larsen Lund viser igjen sitt talent som sakprosa forfatter. Tidligere har han skrevet den kunnskapsrike og fengende boken “Nedenunder og hjem”, et mesterverk som handlet om nordmenn i Australia gjennom 400 år. “Norske utposter” handler om de flere tusen skjebnene som endte opp utenfor Norge. Om eventyrere, fangstmenn og seilere som forlatte Norge til fordel for noe bedre. Leserne blir også kjent med de som ble utsatt for ufrivillig utvandring, som fanger eller slaver. Dette er gripende, sterk, kunnskapsrik og fengende litteratur. Når en først har begynt å lese, er den vanskelig å legge fra seg. Leserne blir i “Norske utposter”, kjent med flere skjebner som utvandret fra Norge, både frivillig og ufrivillig. Leserne blir kjent med hvordan det norske samfunn har endret seg og hvor viktig verden har vært i endringene.

Dette er en sakprosa bok som anbefales på det sterkeste.

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Bergenske slaver i Karibia, fattigjenter på New Zealand, gullgravere i Brasil, sunnmøringer i Boerkrigen og lykkejegere i Shanghai … Ikke alle norske utvandrere endte opp på den amerikanske prærien. Spredt rundt på kloden finnes spor etter nordmenn som slo seg ned utenfor allfarvei. De kom som eventyrere, nybyggere og fangstmenn, eller havnet ufrivillig på fremmed jord som forliste sjøfolk og tvangsarbeidere. I nyere tid har et globalt marked fått norske kvinner og menn til å etablere seg tusenvis av mil hjemmefra.

Norske utposter er den første samlede fremstillingen av utvandring til andre land enn USA. Fredrik Larsen Lund oppsøker rester av norske bosetninger og miljøer på fem kontinenter, og forteller fascinerende og ukjente historier om nordmenn under fjerne himmelstrøk – fra 1600-tallet og frem til vår tid. Hvem var disse utvandrerne? Hvordan ble de tatt imot? Og på hvilken måte lever den norske arven videre i dag?”

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Vegaforlag. (2017). Norske utposter. Lokalisert 30.07.2017 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top