Forlag: Cappelen Damm

 

Sjanger: Historie/Reise/Land

 

Forfatter: Stian Bromark

 

Dato: 03.02.2017

 

Sider: 208

 

Kilde: E- Bok

 

Selve anmeldelsen:

“Hjemreiser”, er en viktig bok om arven etter folke utvekslingen i Hellas og Tyrkia i 1923. Stian Bromark har laget en velskrevet, gripende, politisk og historisk bok flyktningstrøm og nasjonalisme. “Hjemreiser”, er en troverdig framstilling av en viktig epoke av verdenshistorien. Leserne blir tatt med tilbake til 1923, da verdenssamfunnet var preget av flyktning strømning.

Bromark har skrevet en omfattende og historisk reisereportasje. Dette er en spennende, skremmende og sjokkerende gjennomgang av den gresk-tyrkiske konflikten som utspilte seg i første halvdel av 1900 – tallet.

Ernest Hemingway har et sitat, som lyder slikt “Tjuefem kilometer med kjerrer, som blir dratt av kuer, okser og skitne vannbøfler. Ved siden av går utslitte, standhaftige menn, kvinner og barn, med tørklær på hodet. De vandrer viljeløst ved siden av sine jordiske eiendeler. Det er en stille prosesjon. Ingen lager en lyd. Det eneste de kan gjøre, er å fortsette å gå.”

Hemingway, skildrer scenene som utspilte seg på området mellom Tyrkia og Hellas september 1922. Stian tar opp et aktuelt tema, som er viktig for verdenshistorien. Denne boken tar utgangspunkt i den tvungne folkeutvekslingen mellom de to landene, som Fridtjof Nansen sto bak. Hele byer ble tømt. 1,6 millioner mennesker ble tvunget på flukt.

Traumet er fortsatt en levende del av grekernes og tyrkernes bevissthet, og noen av dem som ble direkte berørt, lever ennå. I boken reiser Stian Bromark rundt i Hellas og Tyrkia i dag, og oppsøker historiske byer som Istanbul, Athen, Izmir og Thessaloniki.

“Hjemreiser”, er en historisk reiseskildring og viktig bok om flyktnings krisen som oppstod mellom 1922 og 1923. En sterk avhandling om de politiske problemene som oppstod i Hellas og Tyrkia. Dette er en meningsfull, innholdsrik, kunnskapsrik og fengende bok. Jeg har valgt å gi denne boken terningkast 5!

 

Bakside informasjon om boken:

“Tjuefem kilometer med kjerrer, som blir dratt av kuer, okser og skitne vannbøfler. Ved siden av går utslitte, standhaftige menn, kvinner og barn, med tørklær på hodet. De vandrer viljeløst ved siden av sine jordiske eiendeler. Det er en stille prosesjon. Ingen lager en lyd. Det eneste de kan gjøre, er å fortsette å gå.

Dette sitatet er fra Ernest Hemingway og skildret scenene som utspilte seg i grenseområdet mellom Tyrkia og Hellas september 1922. Denne bokens utgangspunkt er den tvungne folkeutvekslingen mellom de to landene, som Fridtjof Nansen sto bak. Hele byer ble tømt. 1,6 millioner mennesker ble tvunget på flukt.

Traumet er fortsatt en levende del av grekernes og tyrkernes bevissthet, og noen av dem som ble direkte berørt, lever ennå. I boken reiser Stian Bromark rundt i Hellas og Tyrkia i dag, og oppsøker historiske byer som Istanbul, Athen, Izmir og Thessaloniki.”

 

Med historisk hilsen

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2016). Hjemreiser. Lokalisert 03.02.2017 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top