Forlag: Wigestrand

 

Sjanger: Roman

 

Forfatter: Edvard Eikill

 

Dato: 28.01.2017

 

Sider: 307

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

“En herse, tre konger” er en spennende, dramatisk og sjokkerende roman lagt til vikingtiden. Edvard Eikill, tar leserne med tilbake til brytningstiden av Norges historien i denne velskrevne romanen.

Romanen omhandler de flere kampene som utspilte seg om kongsemnet og om tronen. Verken Olav Tryggvason, Olav den hellige eller danske Knut den mektige kan befeste sin kongemakt uten en allianse med Sola-høvdingen Erling Skjalgsson, som snart står midt i tidens politiske, religiøse og militære strid.

Leserne følger i denne realistiske og historiske romanen, Erling gjennom barndom og oppvekst. Han arbeider som leiesoldat i Miklagard, på plyndringsferd til England, og i historisk kjente slag, men også i fred, hverdag og ekteskap med Astrid, kong Olav Tryggvasons søster.

Gjennom kunnskapsrike og fengende beskrivelser og skildringer, blir vi kjent med faktiske og oppdiktede personer. Forfatteren tegner et levende og troverdig portrett av Erling Skjalgsson, med Sola-arven følger også en plikt til å hevne drapet på faren.

Erling søker blodhevn, han dreper og plyndrer, holder seg med slaver og farer hardt og brutalt fram mot sine fiender. Han er samtidig familiekjær og omsorgsfull, og behandler sine treller med verdighet. Erling står fram som en reaksjonær forsvarer av gammel tro og skikk – det tradisjonelle tingsystemet og en desentralisert maktstruktur. Samtidig bygger han kirker og lever sitt liv med en klar oppfatning om at med lov skal landet bygges, århundrer før rettsstatens prinsipper gjennomføres.

“En herse, tre konger” er en dyster, brutal, sjokkerende, politisk, historisk og dramatisk roman. Boken byr på tematisering av allmenn menneskelig problemstillinger i et overordnet perspektiv som også har aktualitet i vår tid. Fortellingen ender med slaget i Boknasund, der kong Olavs berømte ord faller: ”Nå hogg du Norge ut av min hånd!” Dette er en spennende og sjokkerende roman. Jeg har valgt å gi denne romanen, terningkast 4!

 

Bakside informasjon om boken:

“Det er vikingtid og brytningstid. Gammel åsatro viker for kristendommen. Den gamle tid står mot den nye. Flere kongsemner kjemper om tronen. Verken Olav Tryggvason, Olav den hellige eller danske Knut den mektige kan befeste sin kongemakt uten en allianse med Sola-høvdingen Erling Skjalgsson, som snart står midt i tidens politiske, religiøse og militære strid. En herse, tre konger følger Erling gjennom barndom og oppvekst, som leiesoldat i Miklagard, på plyndringsferd til England, og i historisk kjente slag, men også i fred, hverdag og ekteskap med Astrid, kong Olav Tryggvasons søster. Gjennom faktiske og oppdiktede personer tegnes et levende, nyansert og troverdig portrett av Erling Skjalgsson, med Sola-arven følger også en plikt til å hevne drapet på faren.

Erling søker blodhevn, han dreper og plyndrer, holder seg med slaver og farer hardt og brutalt fram mot sine fiender. Han er samtidig familiekjær og omsorgsfull, og behandler sine treller med verdighet. Erling står fram som en reaksjonær forsvarer av gammel tro og skikk – det tradisjonelle tingsystemet og en desentralisert maktstruktur – . Samtidig bygger han kirker og lever sitt liv med en klar oppfatning om at med lov skal landet bygges, århundrer før rettsstatens prinsipper gjennomføres. En herse, tre konger tematiserer allmenne menneskelige problemstillinger i et overordnet perspektiv som også har aktualitet i vår tid. Fortellingen ender med slaget i Boknasund, der kong Olavs berømte ord faller: ”Nå hogg du Norge ut av min hånd!”

 

Med litterær hilsen

 

Kilder:

Wigestrand.no. (2015). En herse tre konger. Lokalisert 28.01.2017 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top