Forlag: Vigmostad & Bjørke

 

Sjanger: Roman/Historie

 

Forfatter: Jan Guillou

 

Dato: 04.01.2017

 

Sider: 420

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Jan Guillou har skrevet en imponerende fortsettelsen på “Det store århundret” serien. Verket handler om familien Lauritzen sin opplevelse av 1900 tallet.

“Ekte amerikanske jeans”, er bok nummer 6 i serien som både er underholdende, kunnskapsrik, historisk, spennende og fengende. Romanen begynner i 1953 og avsluttes i 1959.

Forfatteren har skrevet godt over 40 bøker. Han har et solid forfatterskap bak seg. Med kriminalromaner om Hamilton, eventyrlige romaner med Arn og historiske romaner med Lauritzen. “Det store århundret”, er hans mest omfattende prosjekt til nå. Den tar opp 20 århundret på en fengende og interessant måte.

Vi blir kjent med Eric, som er tredje generasjon Lauritzen. Han vokser opp på 1950-tallet. Dette er tiden da grunnlaget for det svenske folkhemmet og velstanden legges.

Et utbombet Europa skriker etter svenske råvarer. Samtidig preges tilværelsen av frykten for atomkrig. Men for Eric er de mørke skyene enda nærmere; hans beskyttede tilværelse i Saltsjöbaden er i ferd med å ta slutt.

Gjennom de store omveltningene fødes også en ny ungdomskultur. Impulsene kommer ikke lenger fra Europa, men fra USA. Eric lar seg fascinere av alt det nye innenfor musikk, mote og film. Ikke bare greier han å smugle inn den forbudte drikken Coca-Cola – han blir også den første i klassen som får et par ekte amerikanske jeans.

Jan Guillou tar leserne med tilbake til 1950. Vi får i denne romanen en reise i tiden mellom 1953 og 1959. Det skjer mye i “Ekte amerikanske jeans”, både ute i verden og i Erics liv. Forfatteren skildrer og beskriver handlingen på en underholdende, historisk og kunnskapsrik måte. Vi blir gjennom identiteten, tilhørigheten, klasseskillet og fenomenene kjent med 50 tallet. Erics tanker rundt hva han vet og ikke vet om 2. verdenskrig er spennende og interessant lesning. Guillou har laget en velskrevet fortsettelse på hans mest omfattende verk noen sinne.

Jeg har valgt å gi denne romanen terningkast 6! Kan det bli bedre. Guillou har skrevet en imponerende roman. Hans beste til nå, etter min mening!

 

Bakside informasjon om boken:

“Eric, som er tredje generasjon Lauritzen, vokser opp på 1950-tallet – tiden da grunnlaget for det svenske «folkhemmet» og velstanden legges. Et utbombet Europa skriker etter svenske råvarer. Samtidig preges tilværelsen av frykten for atomkrig. Men for Eric er de mørke skyene enda nærmere; hans beskyttede tilværelse i Saltsjöbaden er i ferd med å ta slutt.

Gjennom de store omveltningene fødes også en ny ungdomskultur. Impulsene kommer ikke lenger fra Europa, men fra USA. Eric lar seg fascinere av alt det nye innenfor musikk, mote og film. Ikke bare greier han å smugle inn den forbudte drikken Coca-Cola – han blir også den første i klassen som får et par ekte amerikanske jeans.”

 

Med bokhilsen

Kilder:

Vigmostadbjorke.no. (2016). Ekte amerikanske jeans. Lokalisert 04.01.2017 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top