Forlag: Dreyer forlag

 

Sjanger: Historie

 

Forfatter: Ole Kristian Grimnes

 

Dato: 16.12.2016

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

“Det norske flaggets historie”, viser hvordan flagg var innvevd i den alminnelige historien. Ole Kristian Grimnes forteller leserne hvordan det norske flagget ble laget. Den tar oss med gjennom en prosess som varte fra 1800-tallet og frem til unionsoppløsningen i 1905. En tid preget av strid om utseendet på Norges flagg. Forfatteren tar oss med på en kunnskapsrik, interessant og spennende reise i norsk historie.

Hovedtemaet for boken er hvordan flagget ble laget og striden som oppstod i forholdet mellom nasjonal og unionell symbolikk. I prosessen var det to typene flagg, orlogsflagg (militærflagg) og handelsflag. Boken handler også om flaggets introduksjon til Christian Frederik, den 27. februar 1814. Han skulle bestemme hva som skulle bli Norges nye flagg. Det danske flagget med den norske løven montert inn i det øvre hjørne nærmet seg stangen.

Kampen om valg av flagg, ble avsluttet 9. juni 1905, da det unionsmerkede norske flagget ble firt på norske festninger og krigsskip og det «rene» flagget ble heist. Imellom disse to datoene hadde striden gått gjennom tre faser. Den første fasen 1814-21 var en formativ fase hvis viktigste resultat var vedtaket i 1821 om et eget norsk handelsflagg, det flagget som vi kjenner som dagens norske nasjonalflagg. Den andre fasen endte med at det i 1844 ble innført et unionsmerke («sildesalaten») i både norske og svenske flagg. I en tredje og siste fase 1879-1905 ble flaggstriden en del av unionskampen da Venstre arbeidet for å fjerne unionsmerket fra flagget.

Ole Kristian Grimes forteller leserne om 1800-tallets begynnelse, da flagget bare ble anvendt på krigsskip, festninger og handelsskip. Privatfolk brukte ikke flagg. En rød tråd i fremstillingen er derfor hvordan flagget over tid utviklet seg til å bli det nasjonale massesymbolet som vi kjenner det som i dag, en utvikling som først fikk full tyngde under unionskampene mot slutten av århundret. “Det norske flaggets historie”, er en kunnskapsrik, historisk og politisk bok om flaggets fortid. Hvordan det norske flagget ble til?, er bare et av spørsmålene som besvares i denne sterke boken. Grimnes har skrevet en skremmende og spennende bok. Jeg har valgt å gi denne boken terningkast 4!

 

Bakside informasjon om boken:

“I Det norske flaggets historie viser Ole Kristian Grimnes hvordan det norske flagget ble til gjennom en prosess som strakte seg gjennom 1800-tallet frem til unionsoppløsningen i 1905. Det var en prosess som var preget av strid om utseendet på Norges flagg. Hovedtemaet i striden var forholdet mellom nasjonal og unionell symbolikk i de to typene flagg man den gangen opererte med, orlogsflagg (militærflagg) og handelsflagg.

Temaet ble introdusert da Christian Frederik 27. februar 1814 dekreterte hva som skulle være det nye Norges flagg: det danske flagget med den norske løven montert inn i det øvre hjørnestykket nærmest stangen. Kampen ble endelig avsluttet 9. juni 1905 da det unionsmerkede norske flagget ble firt på norske festninger og krigsskip og det «rene» flagget ble heist. Imellom disse to datoene hadde striden gått gjennom tre faser. Den første fasen 1814-21 var en formativ fase hvis viktigste resultat var vedtaket i 1821 om et eget norsk handelsflagg, det flagget som vi kjenner som dagens norske nasjonalflagg. Den andre fasen endte med at det i 1844 ble innført et unionsmerke («sildesalaten») i både norske og svenske flagg. I en tredje og siste fase 1879-1905 ble flaggstriden en del av unionskampen da Venstre arbeidet for å fjerne unionsmerket fra flagget.

Ved 1800-tallets begynnelse ble flagg bare anvendt på krigsskip, festninger og handelsskip. Privatfolk brukte ikke flagg. En rød tråd i fremstillingen er derfor hvordan flagget over tid utviklet seg til å bli det nasjonale massesymbolet som vi kjenner det som i dag, en utvikling som først fikk full tyngde under unionskampene mot slutten av århundret”

 

Med bokhilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Dreyersforlag.no. (2014). Det norske flaggets historie. Lokalisert 16.12.2016

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top