Bli kjent med Russlands historie fra vikingene til Ivan den grusomme!

Forlag: Dreyer forlag

Sjanger: Politisk litteratur/Land/Historisk litteratur

Forfatter: Halvor Tjønn

Kilde: Innbundet

"Russland blir til", er første bind i trilogien om hele Russlands historie. I første bind tar Halvor Tjønn oss med i tiden mellom vikingene og Ivan den grusomme. Dette er en spennende, dramatisk og kunnskapsrik reise gjennom starten av Russland. Tjønn har med denne boken gjort et omfattende arbeid.

Boken handler om hvordan Russland skiller seg fra andre Europeiske land. Vi blir kjent med hvorfor demokratiet har hatt så store vanskeligheter med å slå rot i den russiske jord. Halvor Tjønn har skrevet en omfattende start på en serie om Russlands historie. Dette er en fortelling om fyrstene, menneskene og slagene som vevde det tidlige Russland sammen i et nasjonalt, økonomisk, sosialt og mentalt fellesskap.

Russland som stat ble dannet i tidlig middelalder av de skandinaviske vikingene. Forbindelsene med Europa var tette og gode. Da norske sagakonger hadde vanskeligheter på hjemmebane, var det store riket i øst det naturlige tilfluktsstedet for dem. Siden fulgte dramatiske hendelser som førte til at Russland og Vest-Europa skilte lag. I årene 1237–1240 feide det mongolske herjingstoktet over Russland og la mange av de praktfulle byene i aske. Det russiske middelalderriket ble nå en del av et enormt mongolsk verdensimperium med sentrum i Mongolia og Kina. Det skulle ta 200 år under mongolenes jerngrep før det igjen dukket opp noe som liknet på en selvstendig russisk stat. Denne staten fikk sitt sentrum i Moskva. I løpet av de neste hundre år lyktes det fyrstene i Moskva å bygge opp en mektig stat, men i stadig kamp mot mongolske og tatarske armeer, og mot den litauiske og den polske staten. Midt på 1500-tallet dukket det opp en hersker som igjen gjorde Russland til en europeisk stormakt. Han er blitt kjent som Ivan den grusomme.

Halvor Tjønn har laget en velskrevet bok om Russlands historie. Dette er en underholdende, grundig og kunnskapsrik avhandling om et land i solid forandring. "Russland blir til", inneholder dystre og brutale skildringer og beskrivelser. Gjennom flere hundre sider får vi en solid innføring i landets politiske og økonomiske historie. Dette er virkelig en bok å anbefale. Forfatteren har skrevet en skremmende bok om et land som er bygget på en heftig bakgrunn. Jeg har valgt å gi boken terningkast 5!

Gleder meg allerede til de to neste bindene. Imponerende start på et historisk bind.

Bakside informasjon om boken:

"Hvorfor er Russland så forskjellig fra det øvrige Europa? Hvorfor har demokratiet hatt så store vanskeligheter med å slå rot i den russiske jord? Hvorfor anser russere flest seg som ulike fra oss øvrige europeere? Skal man nærme seg et svar, må man gå til historien.

Halvor Tjønn har skrevet den første bredt anlagte boka på norsk om Russlands tidlige historie. Det er en fortelling om fyrstene, menneskene og slagene som vevde det tidlige Russland sammen i et nasjonalt, økonomisk, sosialt og mentalt fellesskap.

Russland som stat ble dannet i tidlig middelalder av de skandinaviske vikingene. Forbindelsene med Europa var tette og gode. Da norske sagakonger hadde vanskeligheter på hjemmebane, var det store riket i øst det naturlige tilfluktsstedet for dem. Siden fulgte dramatiske hendelser som førte til at Russland og Vest-Europa skilte lag. I årene 1237–1240 feide det mongolske herjingstoktet over Russland og la mange av de praktfulle byene i aske. Det russiske middelalderriket ble nå en del av et enormt mongolsk verdensimperium med sentrum i Mongolia og Kina. Det skulle ta 200 år under mongolenes jerngrep før det igjen dukket opp noe som liknet på en selvstendig russisk stat. Denne staten fikk sitt sentrum i Moskva. I løpet av de neste hundre år lyktes det fyrstene i Moskva å bygge opp en mektig stat, men i stadig kamp mot mongolske og tatarske armeer, og mot den litauiske og den polske staten. Midt på 1500-tallet dukket det opp en hersker som igjen gjorde Russland til en europeisk stormakt. Han er blitt kjent som Ivan den grusomme."

Med bokhilsen fra Boktimmy

Kilder:

Dreyersforlag.no. (2015). Russland blir til. Lokalisert 08.01.2017 på Internett http://www.dreyersforlag.no/russland-blir-til.5771173-335074.html

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top