Interessant og kunnskapsrik bok om krigen om brennevinet!

Forlag: Spartacus

Sjanger: Historie

Forfatter: Gunnar Kagge

Kilde: E- Bok

Gunnar Kagge, har skrevet en historie om den norske alkoholpolitikken. Krigen om det norske brennevinet har endelig blitt samlet mellom to permer. "Forbundstid", tar oss med gjennom den tusen års gammel norsk alkoholpolitikk. En politikk som ledes oss frem til brennevins- og hetvinsforbudet. Boken gir oss en solid, spennende og dramatisk historie om forbudstiden og hvordan politikken utviklet seg etter at forbudet ble avskaffet. Dette er virkelig en bok jeg anbefaler.

"Forbundstid", tar oss med til tiden rundt første verdenskrig, da Norge var et av Europas mest edruelige land. Den går i dybden av de ti årene med brennevinsforbud fra 1916-1927.

Resultatet av dette forbundet, ble smugling, hjemmebrenning og drikking av «surrogater» som møbelpolish og hårvann.

Tiåret førte til at legene skrev resepter på whisky og konjakk så blekket sprutet. Selv veterinærene ble rike på å utstede sprit til trengende kyr og sauer – spesielt i høytidene var norske dyr kresne på valg av akevitt og konjakk. For mange gikk det sport i å lure myndighetene, og spritsmuglerne ble kjendiser og folkehelter.

Gunnar skildrer og beskriver tiden som førte til avholdsbevegelsen, som den sterkeste politiske pressgruppen Norge noen sinne har hatt. En tid som førte til beskyttelse av forbudet da vinprodusenter, byfolk og smuglere gjorde alt de kunne for å undergrave det.

Forfatteren har skrevet en solid, spennende, dramatisk, politisk og historisk bok om en tid der alkohol var ulovlig. "Forbundstid", forteller om fylleslag, organisert kriminalitet, politiske krumspring og morsomme anekdoter. Samtidig gir den et interessant bilde av hvordan Norge på eiendommelig vis er skrudd sammen. Den går i dybden av en tid som både var negativt og positivt.

"Forbundstid", er virkelig en bok du bør lese. En historisk reise tilbake i tid. Jeg har valgt å gi denne boken terningkast 5!

Bakside informasjon om boken:

"I tiden rundt første verdenskrig var Norge et av Europas mest edruelige land. Likevel var det her vi fikk ti år med brennevinsforbud fra 1916-1927. Resultatet ble smugling, hjemmebrenning og drikking av «surrogater» som møbelpolish og hårvann. Legene skrev resepter på whisky og konjakk så blekket sprutet. Selv veterinærene ble rike på å utstede sprit til trengende kyr og sauer – spesielt i høytidene var norske dyr kresne på valg av akevitt og konjakk. For mange gikk det sport i å lure myndighetene, og spritsmuglerne ble kjendiser og folkehelter.

Forbudet ble innført takket være avholdsbevegelsen, som var den sterkeste politiske pressgruppen Norge noen sinne har hatt. Men den var ikke sterk nok til å beskytte forbudet da vinprodusenter, byfolk og smuglere gjorde alt de kunne for å undergrave det."

Med historisk hilsen

Kilder:

Spartacus.no. (2016). Forbundstid. Lokalisert 10.12.2016 på Internett http://www.spartacus.no/index.php?ID=Bok&ID2=898

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top