Kunnskapsrik dokumentar om Oljen:


Forlag: Kagge forlag

Sjanger: Samfunn/Politikk/Dokumantar

Forfatter: Asle Skredderberget

Sider: 265

Kilde: Innbundet

 

Endelig er det skrevet en bok om Norge og oljefondet. Asle Skredderberget har klart å skape et fullstendig bilde og historie av oljefondet og de mangfoldige milliardene Norge formidler. Med kart og statistikk, har forfatteren klart å skape en troverdig dokumentar. Historien starter tidlig på 1990-tallet, tiden da den norske økonomi var på det verste. Det var denne tiden oljefondet var på 0 kroner og nordmenn hadde opplevd det første nederlaget. Nedgangen skapte pessimisme og optimisme. Folk fryktet det verste og flere solgte aksjene sine for å beholde det som var igjen. 

Boken forteller at det til slutt snudde for både produksjonen og økonomien. Fra slutten av 90- tallet og ut over 2000 steg fondet til 7000 milliarder. Fra 0 kr til rundt 7000 milliarder. Oljen ble sterkere og den norske økonomien økte.

Det er ingen tvil om at Asle har gjort store mengder Research for å forme en så troverdig og informativ dokumentar. Asle setter historien i perspektiv og kommer fram til at Ola og Kari Nordmann er blitt verdens største aksjonærer. Skredderberget har forsket fram at Ola og Kari med sine aksjer eier 1 prosent av verdens aksjer. Med slike tall, er Norge blitt et av de beste landene i verden, både økonomisk, arbeidsmessig og innen levekår.

Usannsynlig rik, er et mesterverk og et godt stykke arbeid. Forfatteren klarer informativt og troverdig, å formidle en historie som de fleste nordmenn tar som en selvfølge. Boken gir en solid framstilling av arbeiderne som har jobbet fram samfunnet. Asle imponerer i sin måte å fremstille olje historien på. Boken anbefaler jeg på det sterkeste. For etter å ha lest en slik troverdig og solid dokumentar, vil du vite betydelig mer om Norge og deres økonomiske interesse. I tillegg vil du få en sterkt innføring i oljeproduksjonen, som har kostet landet og arbeidere betydelig glede og smerte.

 

Bakside informasjon om boken:

“Tidlig på 1990-tallet sto det 0 kroner på Oljefondet. I dag er fondet verdt 7000 milliarder kroner. Ola og Kari Nordmann er blitt verdens største aksjonærer og eier cirka 1 prosent av verdens aksjer.
Mange land har som Norge funnet enorme naturressurser å berike seg på. Men ingen andre nasjoner kan vise til en lignende forvaltning av rikdommen. Oljefondet er slik sett det nærmeste Norge har kommet å etablere en global merkevare. Paradoksalt nok vet vi selv forbausende lite om oljefondet. Asle Skredderberget forteller om den spennende politiske forhistorien til fondet, om den spede starten på 90-tallet og hva som skjedde på 2000-tallet etter den veldige veksten i oljeprisen. Historien er nesten like usannsynlig som et folkeeventyr.”

 

Det er ingen tvil om at Norge har tjent seg rik på olje. Landet er blitt en oljenasjon og det beste landet å bo, vokse opp og flytte til. Norge er blitt etter oljefunnet, et av verdens mest lukseriøse land. I tillegg er Norge blitt et globalt varemerke for en hel verden. Med betydelig mengder Olje, har Norge blitt et stort diskusjons tema rundt middagsbord, i styremøter og i verdenssamfunnet. I flere år er det blitt eksportert olje fra Norge. Nordmennene har derfor merket en økonomisk vekst og det er ingen tvil om at vi nordmenn luksus hver dag.

Asle Skredderberget klarer i denne boken og formidle den spennende politiske forhistorien til fondet. Ved å vinkle historien inn på tidslinjer og kart, skaper forfatteren en troverdighet i hans materiale. Dokumentaren starter med 90-tallet og fører leserne gjennom et tiår med hardt arbeid og økonomisk vekst. Du blir bedre kjent med hva som hente på 2000-tallet, hvordan økonomien snudde og hvordan nordmenn har klarte å tjene opp flere tusen milliarder. Boken til Asle er en bauta i Norsk historie, en bok de fleste bør anskaffe seg.

Jeg tar av meg hatten for Asle. Ikke bare har han klart å skape et leksikon over oljefondet, men har han også klart å fremstille historien mellom oljefondet og arbeidere. I denne boken blir nordmenn og rikdom sveiset sammen i en historie vi nærmest tar som en selvfølge. Du som leser kommer til å like måten Asle, formidler et av Norges historiens viktigste inntektskilde og arbeidsplasser. Boken er troverdig, spennende til tider, informativ og kunnskapsrik.

Etter å ha lest denne praktboken av et oljeleksikon, har jeg valgt å gi terningkast 5. Forfatteren har klart å skape et troverdige materiale og en bok som både er fengende, spennende og kunnskapsrik. En ting skal være sikker, Asle kunne ikke klart å formidle denne delen av Norges historie bedre. Asle er en mester.

Så løp og kjøp boken, du vil elske den!!

 

Med lesehilsen fra Boktimmy:)!!!!

 

Kilder:

Kagge forlag (2015). Usannsynlig rik. Lokalisert 2015 på internett: http://www.kagge.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=product_inline&b_kid=1044808&b_id=1587518

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top