Bli bedre kjent med en ukjent side av USA!

Forlag: Universitetsforlaget

Sjanger: Historisk litteratur

Forfatter: Tore Pryser

Sider: 240

Kilde: Innbundet

 

Bli bedre kjent med en ukjent side av USA. Deres arbeid i Norden under andre verdenskrig og konsekvensene av deres motstandsarbeid. Dette er en historie som både er spennende, politisk og kunnskapsrik.

Dette er en spennende beretning om CIA og forløperen Office of Strategic Services (OSS). Vi blir kjent med deres gjennomføring av deres virksomhet i Norden under den annen verdenskrig. Tore setter et nytt perspektiv på norsk og nordisk krigshistorie. Dette er en historie formidling og en avhandling om et ukjent emne i verdenshistorien.

Gjennom 240 sider blir vi bedre kjent med OSS. Her er det samlet opplysninger om tyskernes aktivitet og om politiske forhold av forskjellig art i Norden og Østersjøregionen.

Tore Pryser beskriver hvordan OSS utviklet en omfattende organisasjon som bestod av oppbygde baser og våpendepoter for å støtte motstandsaktiviteten mot tyskerne. Forfatteren beskriver og legger fram forholdet mellom de allierte. En spesiell operasjon var etterretningskuppet som amerikansk og svensk etterretningstjeneste foretok i maidagene 1945 – bak britene og nordmennenes rygg. Ved å konsentrere seg om den amerikanske etterretningen, gir Pryser et vesentlig bidrag til den historiske redegjørelsen for opprettelsen av det som senere skulle bli CIA. 

Dette er en sterk historie og en viktig del av militær og krigshistorie i Norden. Dette er virkelig en bok å anbefale.

Den er spennende, sterk og kunnskapsrik. Tore er dyktig og legger fram historien på en ny og informativ måte,

Jeg har valgt å gi boken terningkast 4! Til tider kan den være kjedelig, men bygger seg opp gjennom de godt over 200 sidene!

 

Bakside informasjon om boken:

“En spennende beretning om hvordan forløperen til CIA – Office of Strategic Services (OSS) – gjennomførte sin virksomhet i Norden under den annen verdenskrig. Et nytt perspektiv på norsk og nordisk krigshistorie.

OSS samlet opplysninger om tyskernes aktivitet og om politiske forhold av forskjellig art i Norden og Østersjøregionen. Tore Pryser beskriver hvordan OSS etter hvert utviklet en omfattende organisasjon som også bygget opp baser og våpendepoter for å støtte motstandsaktiviteten mot tyskerne. På bakgrunn av nytt og interessant materiale kaster forfatteren nytt lys over forholdet mellom de allierte. En spesiell operasjon var etterretningskuppet som amerikansk og svensk etterretningstjeneste foretok i maidagene 1945 – bak britene og nordmennenes rygg. Ved å konsentrere seg om den amerikanske etterretningen, gir Pryser et vesentlig bidrag til den historiske redegjørelsen for opprettelsen av det som senere skulle bli CIA. 

«USAs hemmelige agenter» er både historien om OSS og en beretning som introduserer nye og ukjente enkeltpersoner i krigshistorien. Hvem var disse agentene? Hvilken bakgrunn hadde de og hvilke spesielle egenskaper var det som kvalifiserte til virksomhet i de hemmelige tjenester? Og hvordan gikk det med dem etter krigens slutt? Etterretningsfolkene hadde gjerne nordiske røtter og akademisk – ikke militær – bakgrunn, er et av Prysers oppsiktsvekkende funn. Og historiene deres er minst like spennende som Max Manus’!”

 

Med bokhilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Universitetsforlaget.no. (2010). USAs hemmelige agenter. Lokalisert 25.10.2016 på internett https://www.universitetsforlaget.no/nettbutikk/boker%7C%7Chistorie-og-filosofi%7C%7Cusas-hemmelige-agenter-uf.html

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top