En av Lahlums korteste og varmeste krim til nå

Forlag: Cappelen Damm

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfatter: Hans Olav Lahlum

 

Sider: 304

 

Terningkast: 5

 

Dato: 03.12.2019

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Hans Olav Lahlum er en aktiv politiker, dyktig sjakkspiller, kunnskapsrik historiker og en kritikerrost forfatter. Flere av bøkene Lahlum har skrevet har mottatt gode tilbakemelding fra fulltallige pressekorps, og blitt bestselgere.

I 2010 debuterte han som skjønnlitterær forfatter med “Menneskefluene”, en intelligent og klassisk kriminalroman, ala Agatha Christie. Med en temmelig stigende spenningskurve og et oppbyggende plott, overrasker Lahlum allerede fra første side. Forfatteren blander både humor, alvor, spenning og drama, og skaper en sjarmerende og fengende krimdebut. Dette er en svært leseverdig kriminalroman, med høy kvalitet.

“Menneskefluene” er den første bok i den populære serien med etterforskerparet K2 og Patricia i hovedrollen, en krim-serie som per dags dato teller hele 9 bøker. Min personlige favoritt er den syvende boken “Haimennesket” fra 2015, den er stemningsfull, hårreisende og forbausende god. Dette er en historisk krim-serie der skrivestilen, fortellerstemmen og dramaturgien er original, oppslukende og unik. Det er alltid en stor fornøyelse og en fryd å lese seg gjennom Lahlums krim-univers.

“Isbjørngåten” så kom i fjor (2018) er en gåtefull og rolig kriminalroman, lappet sammen på en velskreven, medrivende og vellykket måte. En kvalitetsstemplet sidevender, som en formelig koser seg med, når en leser. Dette er en underholdende, dramatisk, altoppslukende og lærerik kriminalroman, en sjelden godbit av de få.

Ved siden av krimlitteraturen, har Hans Olav Lahlum servert flere politiske biografier til leserne. Hans litterære debut kom i 2007, da han ga ut den omfattende biografien “Oscar Torp – En politisk biografi”, i 2018 kom den svært aktuelle “Presidentene – fra George Washington til Barack Obama”, og i 2009 kom den medrivende biografien “Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket”.

Så i år (2019) kom biografien om “Reiulf Steen”, som er et omfattende verk om den avdøde Arbeiderparti politikeren. Det er ingen tvil om at Lahlum har lagt mye arbeid ned i dette solide verket.

Gjennom Lahlums detaljerte innblikk, får leserne en bred gjennomgang og kritisk analyse av Aps etterkrigshistorie. Boka er et omfattende oppslagsverk for alle som vil vite mer om Reiulf Steen, Trygve Bratteli, Odvar Nordli, Gro Harlem Brundtland og andre sentrale personer i Ap på Reiulf Steens tid.

I 2017 kom Hans Olav Lahlum med noe helt nytt. Han tok en kort pause fra etterforskerparet K2 og Patricia, og valgte å gi ut en helt annen krimfortelling. “De fems tegn” er en psykologisk kriminalroman som både på etterforskersiden og forbrytersiden tar opp allmennmenneskelige tema som synd, straff, hevn og tilgivelse.

I år (2019) har han igjen tatt seg en pause fra K2 og Petricia. For i høst er han aktuell med “Avklaringene”, en hårreisende, varm, kort, klok og nervepirrende historie, som jeg likte enormt godt da jeg leste.

For liker du Hans Olav Lahlums tidligere utgivelser, ja da vil du elske denne her. Her er det ikke spart på noe, her får en servert alt. En kraftsalve fra Lahlum, som gjør slik at du sitter målløs igjen etter siste side er slukt.

Dette er en intens psykologisk thriller som det er vanskelig å legge fra seg. En svært fengslende historie. “Avklaringene” er en original sønn-far historie og et spenningsladet krimdrama, hvor et gammelt og et nytt mysterium kobles sammen til en thrilleraktig avslutning. En forfriskende, fengende og uimotståelig leseopplevelse, som virkelig kan anbefales.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“Avklaringene er en original historie om et far–sønn-forhold, men også en tankevekkende psykologisk roman om behovet for å få avklart store spørsmål i egen tilværelse. Ikke minst er det et spenningsladet krimdrama, hvor et gammelt og et nytt mysterium kobles sammen til en thrilleraktig avslutning.

Oslo 14.august 2012

Den 22 år gamle idéhistoriestudenten Vegard får en telefon om at hans far ligger døende på Hamar sykehus etter en trafikkulykke. Bilisten er sporløst forsvunnet og omstendighetene forblir uklare. Vegard har ingen søsken og må fra start søke to store avklaringer alene: Hvem var faren egentlig? Og hva skjedde da han døde?

Skjult i fortiden ligger et 25 år gammelt krimmysterium som den stille og snille faren aldri pratet med sønnen om. Var det faren selv som drepte sin kjæreste på en hyttetur ved Hamar – eller var det en av de fem andre ungdommene som var til stede? Tragedien fra 1986 har preget veien videre også for drapsofferets familie. Hennes unge niese blir etter hvert Vegards følgesvenn i jakten på sannheten. Også forholdet mellom de to blir etter hvert et spørsmål som trenger avklaring.”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2019). Avklaringene. Lokalisert 03.12.2019 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top