Ulmebrann av Monika N. Yndestad (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfatter: Monika N. Yndestad

 

Sider: 352

 

Terningkast: 5

 

Dato: 28.11.2019

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Monika N. Yndestad er kjent for å skrive svært underholdende sidevendere, med medrivende og intens dramatikk, samt servere tettsittende og nervepirrende spenning mellom to permer. Hun er en svært dyktig og talentfull forfatter, noe som hun ble belønnet med i 2013, da hun mottok hun Nytt blod – Maurits Hansen-prisen for sin krimdebut “Jentene fra balletten”. Dette var første bok i serien med BA-journalist, Alice Bratt i hovedrollen, en kvinnelig litterær karakter som jeg har ekstremt stor sanse for. Bratt gjør gode valg underveis, er sjarmerende og meget human, en alminnelig kvinne, nesten som den vanlige kvinne i gaten.

Året etter (2014) kom oppfølgeren “Gapestokk”, som uten tvil er en av mine favoritter i hennes forfatterskap. Dette er en lettlest, leseverdig og unik krimfortelling, som flyter lett, holder deg på pinebenken til slutten, som er vanskelig å legge fra seg, og som er altoppslukende fra første til siste side.

Når bøkene til Monika N. Yndestad er ferdiglest, får en som leser alltid følelse av at det var verd hele tidsbruken. En sitter ikke igjen med følelsen av å bli ført bak lyset, her legges alt fram, på en svært velskreven måte. Spenningen er det heller ikke spart på, her er får servert intens, hårreisende og nervepirrende spenning fra første til siste side.

Etter “Gapestokk” ble det stille fra Yndestad. Jeg var til tider redd for at hun hadde pensjonert Alice Bratt. Se bort i fra noen noveller, ble det ikke ny kriminalroman før fire år etter. For våren 2018 kunne jeg slippe jubelen løs, for da kom “Graven”, som uten tvil er et av høydepunktene i hennes forfatterskap. Så aldri før har uttrykket, “Den som venter på noe godt, den venter ikke forgjeves” passet bedre, for dette var en ekstremt dramatisk, urovekkende, engasjerende og actionfull kriminalroman, der samfunnskritikken nok en gang ble brukt aktivt.

Monika N. Yndestad er en forfatter som gang på gang imponerer og overrasker med kvalitet i sine kriminalromaner med BA-journalist Alice Bratt. Det er lett å kjenne seg igjen i karakterene, og det er lett å se for seg plassene, flere ganger kan en få følelsen av tilstedeværelse, for det er såpass troverdig skildret og forbilledlig beskrevet. Jeg gir samtlige av Yndestads bøker kvalitetstempel, og synes dette er en svært flink forfatter, en av Norges dyktigste forfatterinner.

I år (2019) er hun aktuell med den fjerde Alice Bratt fortellingen. “Ulmebrann” er en politisk kriminalroman, en formidabel og forbausende god en. Monika N. Yndestad utsetter Alice Bratt for sorg i “Ulmebrann”, da Bratts gode venn dør i en bussbrann. Leserne blir kastet inn i et politisk valg, og får en nervepirrende, stemningsfull og hårreisende litterær opplevelse gjennom 352 sider. Dette er en sjelden god kriminalroman, en uforglemmelig og treffsikker favoritt i norsk krimlitteratur. Håper det ikke går langt tid før vi får en ny Alice Bratt fortelling.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“En buss står i full brann i en tunnel i Bergen. Alice Bratt, journalist i BA, skjønner raskt at dette ikke er en vanlig trafikkulykke. Hva er det som skjuler seg i det utbrente vraket? For Alice blir saken dypt personlig. I bussen var en av hennes gode venner, Hassan. Mens han ligger kritisk skadet på sykehuset, begynner Alice å få e-poster. Det er ni dager til byens nye ordfører skal velges.”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2019). Ulmebrann. Lokalisert 28.11.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top