Ikke Maja Lundes beste, men den duger

Przewalskis hest

Forlag: Aschehoug forlag

 

Sjanger: Roman

 

Forfatter: Maja Lunde

 

Sider: 305

 

Terningkast: 5

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Maja Lunde er en av Norges fremste forfattere både nasjonalt og internasjonalt. Med “Bienes historie” fra 2015 skjøt hun gullfuglen, og gjorde et imponerende stykke arbeid. Det var Lundes første roman for voksne, og har hittil blitt solgt til 36 land. For boken ble hun tildelt den prestisjetunge “Bokhandlerprisen”, og regnes for å være den mest solgte boken i Tyskland uansett sjanger i 2017. Hennes andre roman i den planlagte klimakvartetten, “Blå” kom i i 2017 og er solgt til 20 land. “Przewalskis hest” som er Lundes tredje roman i serien, er ikke hennes beste mener jeg, men den duger, og det noe så voldsomt.

Jeg har enormt stor respekt for Maja Lunde, og er meget fascinert og imponert over hennes forfatterskap. Selv var jeg i ekstase da jeg leste “Bienes historie”, den var så vakker og gripende, samtidig som den gjorde så vondt, dette for at leserne faktisk får servert sannheten, og det formidlet på en svært åpen, direkte og en brutalt ærlig måte.

Da “Blå” kom i 2017, likte jeg den også rimelig godt, men var ikke like fengt som med “Bienes historie”. Selv om den tar opp et vannvittig viktig tema, var det noe med fortellerstilen hennes som manglet. Jeg savnet den gniste mellom teksten og jeg som leser. Det var uhyggelig å lese “Blå”, for det handler på lik linje med “Bienes historie” og hennes nyeste “Przewalskis hest” om moder jord, der naturkrefter står på spill, og om de valgene en tar som menneske. Jeg synes det var en rimelig god oppfølger, men synes den ikke skilte seg så mye ut, som den verdensberømte “Bienes historie”.

Så i år (2019) kom tredje bok i hennes planlagte klimakvartett. “Przewalskis hest” så er umulig å uttale uten å si feil, synes nå jeg, var et fantastisk tilskudd til hennes serie, men mener personlig at det ikke er hennes beste. Misforstå meg rett, den er medrivende, fantastisk, sjokkerende, gripende og tankevekkende, og på toppen av det hele, en sabla bra og meget fantastisk fortelling, men igjen, skal mye til for å toppe “Bienes historie”. På lik linje med de andre, satt jeg også å tørket tårer da jeg leste “Przewalskis hest”. Det er lett å se hvilke feil mennesket har gjort, når Maia Lunde forteller det på en så forbilledlig og detaljert måte. Hun kan dette med å formulere på en såpass sterk måte, at det treffer deg langt inne i hjerteroten. Den er tydelig på både det med klima og det med menneskets uhyggelig oppførsel. Jeg mener Maja Lundes serie bør bli pensum på skolen, ja for da får vi det inn på en fengende og medrivende måte. Takk Lunde, for at du gjør oss obs på hvilke udyr og miljøsvin vi er, vi bør skjerpe oss, og det brennkvikt.

 

Vaskeseddel informasjon om boken: 

“St Petersburg 1881: Et skjelett av en nylig drept villhest bringes hele veien fra Mongolia til zoologen Mikhail. Han har aldri tidligere sett noe lignende. Skjelettet må stamme fra selve urhesten, som alle har trodd var utryddet. Mikhail begynner å planlegge en storstilt ekspedisjon til de mongolske steppene. Planen virker umulig, helt til eventyreren Wolff en dag står på døren. Mikhail tvinges til å forlate alt som er trygt, også det trygge i ham selv.
Mongolia, 1992: Veterinæren Karin har i mange år arbeidet for å tilbakeføre den utryddede Przewalski-hesten fra Europa til Mongolia. Nå er hun endelig nær ved å lykkes. Hun reiser til naturområdet Hustai med sønnen Mathias, som trenger å komme seg vekk fra Berlin. Siden barndommen ved Görings Carinhall, der villhestene levde i fangenskap, har disse hestene betydd noe spesielt for Karin. Men det har hatt sin pris, både den gangen og nå.
Norge, 2064: Eva tviholder på gården sin i et Europa som er i oppløsning. De fleste rundt henne har for lengst forlatt sine hjem og tenåringsdatteren Isa vil at også de skal flykte. Strømmen forsvinner, maten minker. Det er bare et spørsmål om tid før de ikke lenger vil klarer seg. Men Eva vil ikke dra, villhoppa i innhegningen venter et føll, og en dag dukker det en ukjent kvinne opp som trenger et sted å være: Louise.
Dette er en roman om mennesker og dyr, og menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda? Hva er forskjellene på oss og dyrene? Har vi noen mulighet til å rette opp våre feil? Og hva skal til for at vi alle skal overleve?”

 

Med førjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Aschehoug.no. (2019). Przewalskis hest. Lokalisert 26.11.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top