Jussi Adler-Olsens rir igjen

Offer 2117

Forlag: Aschehoug forlag

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

 

Sider: 512

 

Terningkast: 6

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Jussi Adler-Olsen fra København i Danmark, er et litterært geni av en forfatter, noe som han har gjort stor suksess med verden over. Krimserien om Carl Mørck og Assad i Avdeling Q er et mesterverk av et håndverk. Hver gang klarer den danske forfatteren å servere medrivende, oppsiktsvekkende og dramatiske fortellinger, der han henter inspirasjon fra samfunnet, dansk historie og dagsaktuelle saker. Jussi Adler-Olsen er min favoritt når det kommer til dansk krim, for det finnes få en kan sammenlikne han med blant mannlige forfattere. Selv om det finnes mange dyktige forfattere i Danmark, sliter jeg med å finne en forfatter i Jussi sin klasse. Det er en grunn for at han blir kalt den danske krimkongen. Dette er noe er noe av det beste Danmark har fostret opp innen krimlitteraturen.

Første bok “Kvinnen i buret” ble gitt ut på norsk i 2009, og ti år etter er Jussi Adler-Olsen igjen aktuell med “Offer 2117”. Med åtte bøker i Avdeling Q serien, regnes han for å være en av Danmark mest folkekjære og pro aktive forfattere. Jeg har lest samtlige av utgivelsene til denne forfatteren, og er en ihugga fan. Min personlige favoritt i Avdeling Q-serien er “Journal 64” fra 2012. Husker enda hvordan den satt i meg en hel måned etter å ha lukket den igjen, den gjorde så ufattelig store inntrykk, til en kriminalroman å være. Selv har jeg også slukt forfatterens frittstående thrillerne, og det nesten i et jafs. Det er slik med Jussi Adler-Olsen, at en aldri blir lei, tvert i mot, en ønsker seg mer nå siste siden er slukt. Helst skulle historien bare vart til de uendelige, men da hadde det kanskje bikket over til å bli kjedelig. Så godt vi får årlige doser av denne krimmesteren.

Når det kommer til de frittstående thrillerne, så er “Alfabethuset” fra 2006, min aller største favoritt. Dette for at Jussi trekker linjene til andre verdenskrig. Jeg elsker bøker der forfatteren blander historie og krim. Det er sjelden jeg sitter med tårer av å ha lest en thriller, men det gjorde jeg med denne. Den var så flott, sterk og gripende skildret at en nesten kunne føle tilstedeværelse i handlingen. Leserne blir kjent med de to engelske jagerflypilotene James og Bryan. De blir satt på Alfabethuset som er et militært psykiatrisk sykehus der avdelingene er inndelt etter alfabetprinsippet. Her får de den behandlingen tyskerne skulle hatt, sterke medikamenter og elektrosjokk. Dette er en sjelden god historie, en historie som gjorde meg både mo i knærne og målløs. Det er fantastisk at Aschehoug forlag har grepet fatt i dette muskedundere av et dansk geni.

Men så, det som jeg ikke trodde var mulig, var mulig. Med “Offer 2117”, har Jussi Adler-Olsen klart å toppet sitt tidligere forfatterskap, både innen kvalitet og spenning, denne er flere hakk bedre enn alle bøkene han har skrevet tilsammen. Det er sjelden jeg får den “WOW”-følelsen når jeg ser på siste utgitt, målt opp i mot de forrige. Jeg klarer nesten ikke å forklare hvor imponerende og forbausende god Jussi Adler-Olsen er. For lengre opp enn dette går praktisk talt ikke an å komme.

Dette er sjelden vare, en underholdende, dramatisk, spennende og alvorlig kriminalroman. Jeg er så glad at vi nordmenn får oppleve slike danske mestere, for de finnes det svært få av. For denne gangen er det Assad sin historie som kommer fram, en fortelling som er sterk, guffen og dyster. Så anbefaler sterkt å lese bøkene om Avdeling Q, og spesielt den siste “Offer 2117”, for det er en tankevekkende og gripende fortelling. Så Jussi Adler-Olsen, gi oss mer, gis oss mer, vær så snill, ikke la det gå lang tid får vi får et nytt Avdeling Q eventyr.

 

Vaskeseddel informasjon om boken:

“I over ti år har Assad vært et gåtefullt kraftsenter i Avdeling Q. En kjedereaksjon av voldsomme hendelser bringer ham på randen av total kollaps. Bare Rose, som også har sine utfordringer, kan hjelpe Assad å fri seg fra de mørke demonene som vekkes til live av den spanske journalisten Joan Aiguaders dekning av en flyktnings tragiske død.”

 

Med julehilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Aschehoug.no. (2019). Offer 2117. Lokalisert 24.11.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top