Anmeldelse av Hans Olav Lahlums bok “Isbjørngåten”:

Isbjørngåten av Hans Olav Lahlum (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfatter: Hans Olav Lahlum

 

Sider: 352

 

Dato: 09.02.2019

 

Kilde: Innbundet

 

Anmeldelse av boken:

Hans Olav Lahlum er en av Norges fremste historikere, sjakkeksperter og forfattere. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med kriminalromanen “Menneskefluene“, som er første bok i K2 og rådgiver Patricia Borchmann serien. I 2018 kom den åttende boken i serien, “Isbjørngåten“, som jeg mener er Lahlums beste krimgåte til nå. Forfatteren skriver tankevekkende, dramatisk og spennende. Med “Isbjørngåten” har han igjen levert en fengende og livlig historie, som en til tider kan gruble over. Når en først har startet å lese er det vanskelig å legge fra seg boken, for jo lengre ut i historien en kommer, jo mer nysgjerrig blir en som leser på løsningen.

“Isbjørngåten” handler om den 16-årige Jørgen Magnus Kvamme som forsvinner sporløst på vei hjem fra skolen. Historien er lagt til 18. mai 1973. Det er hans enslige mor som melder ham savnet få timer senere, og førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen blir til egen overraskelse straks satt på saken. Den får en ny dimensjon når K2 får vite at det har vært holdt strengt hemmelig hvem guttens far er – den mektige forretningsmannen Bjørn Christopher Fabricius, en folkesky gammel kjempe som er kjent under tilnavnet Isbjørnen. Samtidig støter K2 på et uløst og 40 år gammelt mysterium, siden Fabricius’ eldste sønn i 1933 ble kidnappet fra sitt barneværelse og aldri er kommet til rette. Det står snart klart at motivet for kidnappingen må søkes et eller annet sted i hans fars lange og konfliktfylte livsløp. Den store gåten blir hvor i livet til Isbjørnen man skal finne den fienden som nå, mange år senere, har iverksatt en hevnaksjon mot hans barn.

Mellom K2 og hans rådgiver Patricia Borchmann har det vært kjølig de siste månedene. Men etter hvert blir K2 nødt til å oppsøke den lynskarpe og spydige unge kvinnen igjen. Uten henne står han bom fast i en uvanlig komplisert etterforskning. Og for hver time Jørgen Magnus er borte, svinner håpet om å finne ham i live.

“Isbjørngåten” som er åttende bok i serien med K2 og Patricia i hovedrollen, er vell en av Hans Olav Lahlums beste utgivelser til nå. Jeg liker kombinasjonen av spenning og historie. Lahlum har igjen klarer å skape underholdning ut av en historie, som både er troverdig, dystert og nervepirrende. Gjennom 350 sider har forfatteren klart å skape et eventyrlig mysterium som til tider kan få nakkehårene til å reise seg. Forfatteren holder leserne på pinebenken til siste side, og det er vanskelig å ikke bli begeistret over forfatterens måte å skildre miljøet og karakterene i historien på. Noe som også er Lahlums spesialitet, er måte han tar leserne med tilbake i tid på, som er både interessant og kunnskapsrikt. Tar av meg hatten for Lahlum og konstaterer at “Isbjørngåten” er et godt litterært håndverk, fra en forfatter som virkelig kan skrive.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Fredag 18. mai 1973 forsvinner 16-årige Jørgen Magnus Kvamme sporløst på vei hjem fra skolen. Hans enslige mor melder ham savnet få timer senere, og førstebetjent Kolbjørn «K2» Kristiansen blir til egen overraskelse straks satt på saken. Den får en ny dimensjon når K2 får vite at det har vært holdt strengt hemmelig hvem guttens far er – den mektige forretningsmannen Bjørn Christopher Fabricius, en folkesky gammel kjempe som er kjent under tilnavnet Isbjørnen. Samtidig støter K2 på et uløst og 40 år gammelt mysterium, siden Fabricius’ eldste sønn i 1933 ble kidnappet fra sitt barneværelse og aldri er kommet til rette.

Det står snart klart at motivet for kidnappingen må søkes et eller annet sted i hans fars lange og konfliktfylte livsløp. Den store gåten blir hvor i livet til Isbjørnen man skal finne den fienden som nå, mange år senere, har iverksatt en hevnaksjon mot hans barn.

Mellom K2 og hans rådgiver Patricia Borchmann har det vært kjølig de siste månedene. Men etter hvert blir K2 nødt til å oppsøke den lynskarpe og spydige unge kvinnen igjen. Uten henne står han bom fast i en uvanlig komplisert etterforskning. Og for hver time Jørgen Magnus er borte, svinner håpet om å finne ham i live.”

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

– Cappelendamm.no. (2018). Isbjørngåten. Lokalisert 09.02.2019 på internett Her!

– Cappelendamm.no. (2011). Menneskefluene. Lokalisert 09.02.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top