Virkelighetsnær, troverdig og underholdende!

Forlag: Kolon forlag

 

Sjanger: Gangster/Romaner

 

Forfatter: Frank Tandberg

 

Sider: 588

 

Dato: 07.10.2018

 

Kilde: Pocket

 

Selve anmeldelsen:

Helt siden Frank Tandberg debuterte i 1995, har forfatteren skrevet hele tre gangster romaner. De to siste bøkene ble for første utgitt i 1998 og 2001. Først nå i 2016 ble alle tre bindene samlet mellom to permer, til glede for nye lesere. Dette er en unik historie, der forfatteren har hentet mye av sitt litterære stoff fra storbyens mørkeste sider. Noe som gjør Tandberg’s romaner leseverdig er hans beskrivelser av persongalleriet og miljøet. En kan nærmest føle tilstedeværelse i forfatterens troverdige og virkelighetsnære handling.

I debuten «Nattens Joker», tar forfatterne leserne med til gatemiljøet. Et mørkt og dystert sted der alt kan kjøpes og alt er til salgs. Her er et menneskeliv ikke særlig mye verdt. Leserne blir kjent med Martin Lorentzen, han går gradene fra gigolo til narkotikalanger. Men reglene skal vise seg å være hardere enn Martin Lorentzen har muligheter for å fatte. Dette er en skremmende og sjokkerende bok der handlingen spinner rundt kriminaliteten som skjer i det norske samfunnet. Jeg er meget imponert over forfatterens omfattende kunnskap om de kriminelle handlinger som skjer i Norge.

«Løgnernes paradis» fra 1998, er vell den romanen jeg likte minst i Tandberg’s trilogi. Dette er en engasjerende og oppsiktsvekkende leseopplevelse. Noe som gjør dette til en særdeles god bok er språket. Handlingen i denne romanen et lagt til Amsterdam. Vi møter hovedpersonen Martin Lorentzen som prøver å overleve fra dag til dag i bakgatene. Det gjelder bare å slå til når muligheten er der. En hardere og mer direkte prosa innenfor sjangeren skitten realisme, skrives knapt nok i verden i dag. Handlingen i denne boken fikk nakkehårene til å reise seg. Gjennom skildringene og beskrivelsene skaper forfatteren en nervepirrende følelse hos leserne.

På lik linje med de to første, er «Siste tog øst», en dramatisk, alvorlig og underholdende roman. Igjen blir leserne med Martin Lorentzen i den kriminelle underverdenen. Handlingen denne gangen er lagt til Oslo og sprit smuglermiljøet. Martin slipper ut fra Ullersmo landsfengsel etter å ha sonet en lengre narkotikadom. Han er fast bestemt på å begynne et nytt og bedre liv, men statistikken taler mot ham. 80% av de innsatte kommer tilbake, det vil si alle unntatt morderne. Martin er klar for å møte utfordringene som måtte komme. Det går bare så forferdelig galt alt sammen. Jeg tar av meg hatten for Frank Tandberg i denne romanen. For en avslutning på en klassisk og særdeles god trilogi. Aldri før har jeg som leser blitt så godt kjent med storbyens mørkeste sider, som i denne trilogien.

Frank Tandberg’s gangster trilogi er et et unikt høydepunkt i norsk litteratur. Dette er en dypt troverdig og intens roman der narko realismen spiller en sentral rolle. Her får leserne servert hårreisende og nervepirrende spennende på 588. For liker du kriminalromaner, ja da vil du elske Frank Tandberg’s trilogi. Leserne tar del i samfunnet gjennom Martin Lorentzen øyne, tanker og meninger. Så folkens, les denne trilogien!

 

Mitt terningkast av bøkene:

Siden dette er en trilogi så har jeg valgt å skrive en samlet anmeldelse basert på samle pocketen fra 2016, men gi terningkast til hver enkel:

– «Nattens joker»: fra 1995 – Terningkast 5

– «Løgnernes paradis»: fra 1998 – Terningkast 4

– «Siste tog øst»: fra 2001 – Terningkast 6

 

Bakside informasjon om bøkene:

Nattens joker (1995):

«Romanens hovedperson Martin Lorentzen går gradene fra gigolo til narkotikalanger under livsmottoet – En kan begynne med alt bare en kjenner reglene. Men reglene skal vise seg å være hardere enn Martin Lorentzen har muligheter for å fatte.»

Løgnerens paradis (1998):

«I år er Tandberg tilbake med en ny roman, Løgnernes paradis, og denne gangen er handlingen lagt til Amsterdam. Vi møter hovedpersonen Martin Lorentzen som prøver å overleve fra dag til dag i bakgatene, under mottoet Det fins alltid en mulighet. Det gjelder bare å slå til når muligheten er der. En hardere og mer direkte prosa innenfor sjangeren skitten realisme, skrives knapt nok i verden i dag.»

Siste tog øst (2001):

«Siste tog øst er tredje roman med Martin Lorentzen som hovedperson. Martin slipper ut fra Ullersmo landsfengsel etter å ha sonet en lengre narkotikadom. Han er fast bestemt på å begynne et nytt og bedre liv, men statistikken taler mot ham. 80% av de innsatte kommer tilbake, det vil si alle unntatt morderne. Martin er klar for å møte utfordringene som måtte komme. Det går bare så forferdelig galt alt sammen.»

 

Med høsthilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Til sammen 4 kilder er bruk i denne anmeldelsen:

– Frank Tandberg. (1995).

Nattens joker. Oslo: Kolon forlag.

Lokalisert 07.10.2018 – Her!

– Frank Tandberg. (1998).

Løgnerens paradis. Oslo: Kolon forlag.

Lokalisert 07.10.2018 – Her!

– Frank Tandberg. (2001).

Siste tog øst. Oslo: Kolon forlag.

Lokalisert 07.10.2018 – Her!

– Frank Tandberg. (2016).

Nattens joker, Løgnerens paradis og Siste tog øst. Oslo: Kolon forlag.

Lokalisert 07.10.2018 – Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top