Forlag: Norske bøker

 

Sjanger: Roman/Historie

 

Forfatter: Rita Hals Gentekos

 

Sider: 395

 

Dato: 26.12.2017

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Rita Hals Gentekos har med “Barbro – Den siste heksen” tegnet et historisk, dramatisk og alvorlig portrett av Barbro som ifølge sagnet ble regnet for å være heks. Forfatteren gir blant annet leserne innblikk i den straffen heksene og trollmennene fikk. Leserne får også innsikt i samfunnets situasjonen på tiden da troen på trolldom var stor. Gjennom nærmere 400 sider forteller forfatteren en kunnskapsrik historie med trolldom som tema. Forfatteren gir leserne innblikk i en av Norges historiens mørkeste epoke.

Gjennom romanens gripende og tankevekkende handling får leserne innblikk i de konsekvensene trolldom og “hekseri” fikk. Gentekos har skrevet en roman som er fengende allerede fra første side. Det er ingen tvil om at forfatteren har gjort omfattende research, for å tegne et omfattende portrett av Barbro og samfunns situasjonen rundt henne.

Dette er en leseverdig roman som virkelig bør oppleves.

Leserne blir gjennom 395 sider kjent med sagnet om Barbro i Poddeloptet. En kvinne som også ble kalt heksa fra Herad. Hun har levd i mange år. Selv den dagen i dag snakkes det om henne. Gruppeturer opp til Poddeloptet og til hulene hun gjemte seg i, blir også arrangert hver sommer.

Rita Hals Gentekos har skrevet en kunnskapsrik roman, som gir leserne innblikk i en tid der trolldom og “hekseri” skapte redsel i samfunnet. I “Barbro – Den siste heksen” fortelles Barbros historie. Dette fordi at forfatteren har ønsket å gi henne et bedre og mer rettferdig ettermæle.

Gjennom troverdige skildringer og spennende beskrivelser får leserne et innblikk i Barbro’s liv. Gentekos forteller slik hun har følt at hun var, slik hun tror at alle begivenhetene skjedde. For å gi leserne riktig informasjon, har ekteparet Gentekos lett i arkiver, historiebøker, avhandlinger og på internett etter sannheten om Barbro.

Rita har også snakket med folk fra Barbros bygd, Herad, som har fortalt sin versjon av den berømte historien.

Rita Hals Gentekos har med “Barbro – Den siste heksen” skrevet en dramatisk, alvorlig og spennende roman om den mørkeste tidsepoker i vår historie. Da redselen for trolldom og trollfolk var sterk og levende. Det var mange kvinner og noen menn som ble dømt for trolldom. De ble levende brent, utelukkende på mistanker om “hekseri”. Gentekos skildrer også den sladder og det bygdesnakket som oppstod da troen på trolldom var stor blant folket. Forfatteren forteller også om de fatale følger det kan få for den utsatte. Og hvor lite det skal til før det går galt, fryktelig galt.

Dette er en kunnskapsrik, historisk, spennende, ærlig og sterk portrett om trolldom og straffen hekser og trollmenn fikk. Den kan virkelig anbefales!

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Sagnet om Barbro i Poddeloptet, også kalt heksa fra Herad, har levd i mange år. Selv den dagen i dag snakkes det om henne. Gruppeturer opp til Poddeloptet og til hulene hun gjemte seg i, blir også arrangert hver sommer. Rita Hals Gentekos har valgt å fortelle Barbros historie fordi hun har ønsket å gi henne et bedre og mer rettferdig ettermæle. Hun har skildret henne slik hun har følt at hun var, slik hun tror at alle begivenhetene skjedde. For å gjøre boka så riktig og autentisk som mulig har ekteparet Gentekos lett i arkiver, historiebøker, avhandlinger og på internett etter sannheten om Barbro. Rita har også snakket med folk fra Barbros bygd, Herad, som har fortalt sin versjon av den berømte historien. Boken forteller om en av de aller mørkeste tidsepoker i vår historie. Da troen på trolldom og trollfolk var sterk og levende, og mange kvinner og noen menn, ble levende brent, utelukkende på mistanker om “hekseri”. Boka skildrer også hva sladder og bygdesnakk kan føre til. Hvilke fatale følger det kan få for den utsatte. Og hvor lite det skal til før det går galt, fryktelig galt.”

 

Med romjulshilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Rita Hals Gentekos. (2010). Barbro – Den siste heksen. Oslo/Norske bøker. 395 sider

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top