Forlag: Press forlag

 

Forfatter: Paul Kalanithi

 

Dato: 17.07.2016

 

Sjanger: Roman/Biografi

 

Sider: 203

 

Kilde: Forhåndseksemplar

 

Selve anmeldelsen:

Liker du alvorlig, inspirerende og tankevekkende romaner, da bør du glede deg til 01. September.

Da utgir Press forlag en alvorlig, men også viktig roman. Boken “Når pust blir til luft”, er en dyster, sterk og gripende roman. Paul Kalinithi har skrevet en roman, inspirert av sitt eget liv. Hovedpersonen, har forfatteren kalt opp etter seg selv. Dette er på mange måter en selvbiografi. Forfatteren selv døde i 2015, 37 år gammel. Før sin død, hadde han prosjekt om å fullføre denne romanen. Boken er sterk og handler om Paul, som er i ferd med å avslutte sin spesialutdannelse som nevrokirurg. Da han skal til å avslutte sin tiårige utdannelse, får Paul diagnosen uhelbredelig lungekreft.

Romanen er reel og kunnskapsrik. Du tar gjennom 200 sider, del i en persons liv. Du følger Paul før og etter diagnose. Du følger hovedpersonen gjennom gleder og sorg, harde og lette tider og ikke minst gjennom et familieliv. Forfatteren har skapt en tankevekkende og troverdig roman. “Når pust blir til luft”, er en sterk og inspirerende bok om liv og død. Pauls roman får deg til å tenke på de viktigste tingene i livet. Du vil etter å ha lest boken være takknemlig for livet.

Romanen er til tider vanskelig å legge fra seg, den er tåredryppende alvorlig og en bok de fleste bokelskere vil lime seg fast til. Du kommer ikke til å legge fra deg boken, til den er ferdig. Dette er en bok du virkelig kan glede deg til!

Paul har skrevet en trist og troverdig roman. “Når pust blir til luft”, har jeg valgt å gi terningkast 5!. Boken er et mesterverk preget av en tankevekkende handling. Romanen kan virkelig anbefales og det er bare å glede seg til 01. September!

 

Bakside informasjon om boken:

“Paul Kalinithi var akkurat i ferd med å avslutte et tiår med spesialutdannelse som nevrokirurg da han selv fikk diagnosen uhelbredelig lungekreft. Fra å være en yrkesaktiv lege som behandlet dødssyke mennesker, ble han fra en dag til den neste selv pasient og henvist til en kamp for sitt eget liv. Utsiktene til et spennende yrkesliv, en lysende karriere innenfor medisinen og et familieliv forsvant med ett som dugg for solen.
Når pust blir til luft er et selvportrett som utfolder seg i to sammenhengende, men svært ulike deler: Den første delen handler om en ung og filosofisk anlagt medisinstudent som søker legekallets egentlige mening og de biologiske livsprosessenes hemmeligheter, og som senere spesialiserer seg innen hjernekirurgi, det mest kritiske stedet for den menneskelige identitet. I andre halvdel av boken er legen selv blitt pasient og konfronteres med sin egen snarlige død.
Boken utspiller seg som en refleksjon over denne transformasjonen, og over essensielle spørsmål som: Hva gjør livet verdt å leve når man står ansikt til ansikt med sin egen død? Hva gjør du når framtiden opphører og alle ambisjoner i livet må tenkes på nytt? Hva  innebærer det å bli far, å sette et liv til verden, vel vitende om at ens eget liv snart er over? Dette er noen av spørsmålene Kalinithi behandler i denne helt unike teksten. Når pust blir til luft er en uforglemmelig og livsbejaende refleksjon over møtet med døden og forholdet mellom lege og pasient, skrevet av en begavet forfatter med førstehånds erfaring fra begge sider.”

 

Med bokhilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Press forlag (2016). Når pust bli til luft. Lokalisert 2016 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

2 thoughts on “En vakker roman, om et alvorlig tema!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top