Forlag: Samlaget

 

Sjanger: Krigslitteratur

 

Forfatter: Ingunn Røyset

 

Dato: 29.07.2017

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

I “Brevet frå krigen”, gir Ingunn Røyset et omfattende og kunnskapsrikt innblikk i Jorun Emilie Holm’s liv under andre verdenskrigen. Forfatteren forteller leserne om tilværelsen og hverdagslivet under krigen. Dette er en leseverdig og rikt illustrert biografi fra den 5 år lange perioden i norsk historie. Dette er en leseopplevelse som kan anbefales både for den eldre og yngre generasjonen.

Forfatteren bok er en unik og informativ samling av utallige samtaler, brev og dagbøker. Den inneholder et bredt og rikt bildemateriale. Dette er en biografi om Jorun, som var 12 år gammel da tyskerne invaderte Norge. Leserne får et solid innblikk i den 5 år lange krigen.

Røyset forteller leserne om de flere dramatiske og avgjørende hendelsene som skjedde under krigen. Dette er en detaljert og innholdsrik bok om andre verdenskrig.

Jorun forteller om en oppvekst ved Lindøya, utenfor Oslo. Der så hun tyske bombefly fly lavt over hustaket, på vei for å invadere Oslo.

“Brevet frå krigen” er en dramatisk, alvorlig og sterk skildring av hvordan det er å være barn i et land preget av krig og elendigheter. Leserne får et kunnskapsrik innblikk i andre verdenskrig.

Forfatteren viser gjennom illustrasjoner og kunnskap om dagliglivet til Jorun. Leserne får med denne boken lære om viktigste hendelsene i Norge under krigen.

Hendelser som Jorun tar for seg er blant annet at hun ble vekket av SS-soldatar på jakt etter Max Manus, at hun så skipet som fraktet norske jøder til tyske konsentrasjonsleirer og hadde skoleveien sin like ved Victoria Terrasse, der Gestapo holdt til.

Ingunn Røyset har med “Brevet frå krigen”, laget en velskreven bok om andre verdenskrigs flere sjokkerende og skremmende hendelser. Den handler om frykt for okkupantene og hvor dystert den 5 år lange krigen var. Dette er en troverdig biografi fra andre verdenskrig. En bok som er basert på utallige samtaler, brev og dagbøker. Den er rikt illustrert med unikt bildemateriale.

Dette er en kunnskapsrik og troverdig innføring i andre verdenskrig. “Brevet frå krigen” er en litterær godbit og en omfattende bok om krigens flere sjokkerende og brutale hendelser. Boken er skrevet på nynorsk og er en bok som virkelig kan anbefales.

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Jorun Emilie Holm var 12 år den 9. april 1940, den dagen tyskarane invaderte Noreg.

Frå Lindøya utanfor Oslo såg ho tyske bombefly fly lågt over hustaket, på veg for å invadere Oslo. Brevet frå krigen er ei sterk og unik skildring av korleis det er å vere barn medan den andre verdskrigen går føre seg utanfor kjøkenvindauget. Gjennom dagleglivet til Jorun får vi lære om viktige hendingar i Noreg under krigen. Ho blei vekt av SS-soldatar på jakt etter Max Manus, såg skipet som frakta norske jødar til tyske konsentrasjonsleirar, og hadde skulevegen sin like ved Victoria Terrasse, der Gestapo heldt til. Boka er basert på samtalar, brev og dagbøker, og er rikt illustrert med unikt biletmateriale.”

 

Med litterær hilsen

 

Kilder:

Samlaget.no. (2017). Brevet frå krigen. Lokalisert 29.07.2017 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top