Bli bedre kjent med forsvarets eget helsevesen og deres virksomheten gjennom historien!

Forlag: Dreyer forlag

Sjanger: Historie/Helse/Samfunn

Forfatter: Tor Jørgen Melien

Kilde: Innbundet

"Forsvarets sanitet", er historien om forsvarets eget helsevesen fra tiden mellom 1941 og 2016. Dette er en kunnskapsrik, dramatisk og rikt illustrert bok om et av forsvarets viktigste organer. Tor Jørgen Melien gir oss oversikt over all virksomhet og arbeider saniteten har gjort opp igjennom tidene.

Vi blir gjennom flere hundre sider kjent med sanitetstjenesten's virksomhet gjennom flere tiår. Forfatteren gir oss oversikt over sanitetens arbeid i å forebygge og behandle syke og sårede. Dette for å beholde eller gjenopprette stridsevnen.

Denne boken er den første samlede fremstillingen av Forsvarets sanitet og dens utvikling. Vi får en oversikt over endringer og faste rutiner gjennom historiske epoker. Dette er en omfattende avhandling, som er inndelt i tre hovedperioder: andre verdenskrig, den kalde krigen og tiden etter 1990.

"Forsvarets sanitet", starter i 1941. Andre verdenskrig pågår og saniteten opprettet fra den norske regjering i London. Den nye sanitetsstaben manglet verken oppgaver eller indre rivninger. Samordning og utvikling av ressurser og samarbeid med det norske helsevesenet i utlendighet hadde den høyeste prioritet.

Boken gjør leserne kjent med det sivile helsevesenet, som hadde et nært og omfattende beredskapssamarbeid under den kalde krigen. Forfatteren tar oss videre med til epoken av den kalde krigen. I denne perioden hadde saniteten sin største organisasjon noen sinne og med et stort antall repetisjonsøvelser. Virksomheten i saniteten var en del av det norske invasjonsforsvaret, men bidro også i utenlandsoperasjoner som det norske feltsykehuset i Korea.

Tor Jørgen Melien's bok avslutter med tiden etter den kalde krigen. Da organisasjonen gikk over til å drive kompetanseoppbygging og leveranser av sanitetstjenester. Utenlandsbidragene var mange, med Afghanistan som et mangeårig operasjonsområde. Sanitetstjenesten gjennomgikk – og gjennomgår – en rivende utvikling, dels som en følge av medisinske fremskritt og dels på grunn av tjenesteerfaringene fra de skarpe utenlandsoperasjonene. I sum har dette ført Forsvarets sanitet frem til dagens profesjonelle nivå. Effektive militære operasjoner er avhengige av en velfungerende sanitet

"Forsvarets sanitet", er en omfattende avhandling om et av forsvarets viktigste organer. Forfatteren fremstiller historien i tre historiske epoker og vi tar del i deres virksomhet fra 1941 til 2016. Gjennom illustrasjoner og bilder blir vi kjent med folket som har arbeidet i forsvarets eget helsevern og helsevesen. Dette er en kunnskapsrik, spennende, dramatisk, skremmende, sjokkerende og solid framstilling av sanitetstjeneste. Jeg har valgt å gi boken terningkast 5!

Bakside informasjon om boken:

"Saniteten er Forsvarets eget «helsevesen» og utgjør all virksomhet i Forsvaret som arbeider med å forebygge og behandle syke og sårede for å beholde eller gjenopprette stridsevnen. Denne boken er den første samlede, forskningsbaserte fremstillingen av Forsvarets sanitet og dens utvikling. Boken er inndelt i tre hovedperioder: andre verdenskrig, den kalde krigen og tiden etter 1990.

Mens krigen raste i 1941, opprettet den norske regjeringen i London Forsvarets sanitet. Den nye sanitetsstaben manglet verken oppgaver eller indre rivninger. Samordning og utvikling av sanitetsressurser og samarbeid med det norske helsevesenet i utlendighet hadde den høyeste prioritet.

Forsvarets sanitet og det sivile helsevesenet hadde også et nært og omfattende beredskapssamarbeid under den kalde krigen. I denne perioden hadde saniteten sin største organisasjon noen sinne og med et stort antall repetisjonsøvelser. Virksomheten i saniteten var en del av det norske invasjonsforsvaret, men bidro også i utenlandsoperasjoner som det norske feltsykehuset i Korea.

Etter den kalde krigen gikk organisasjonen over til å drive kompetanseoppbygging og leveranser av sanitetstjenester. Utenlandsbidragene var mange, med Afghanistan som et mangeårig operasjonsområde. Sanitetstjenesten gjennomgikk – og gjennomgår – en rivende utvikling, dels som en følge av medisinske fremskritt og dels på grunn av tjenesteerfaringene fra de skarpe utenlandsoperasjonene. I sum har dette ført Forsvarets sanitet frem til dagens profesjonelle nivå. Effektive militære operasjoner er avhengige av en velfungerende sanitet."

Med bokhilsen fra Boktimmy

Kilder:

Dreyersforlag.no. (2016). Forsvarets sanitet. Lokalisert 08.01.2017 på Internett http://www.dreyersforlag.no/forsvarets-sanitet.5890037-332339.html

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top