En sterk bok om Tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms!

Forlag: PAX Forlag

Sjanger: Krigslitteratur

Forfatter: Inger Selven Watts

Kilde: Innbundet

“De kom til oss”, handler om andre verdenskrig. Den tar for seg “Brente jords taktikk” med tvangsevakueringen av sivilbefolkningen. Ingers bok tar oss med til Finnmark og Nord-Troms og deres brutale behandling høsten 1944. Boken er spennende, kunnskapsrik og viktig. Ingers bok inneholder blant annet bilder. En meget imponerende bok.

Boken omhandler et av Hitler nådeløse behandling av nordmenn. Vi tas med tilbake til høsten 1944. Den gang ble brente jords taktikk tatt i bruk i Norge. En taktikk som resulterte i at sivilbefolkningen i nord, ble jaget vekk fra sine hjem og tvangsevakuert til andre deler av landet.

Inger forteller i “De kom til oss”, om dem som ble fordrevet, hva de ble utsatt for og hva slags mottakelse de fikk der de kom. En meget sterk fortelling om Hitlers makt, behandling av sivile og et av hans mål i Norge. Dette er virkelig en historisk krigsbok du bør lese.

Inger Selve Watts, tar for seg et nærmest ukjent tema i andre verdenskrigs historie i Norge. Dette er en ukjent, intens, brutal, kunnskapsrik og nådeløs del av andre verdenskrigs historie.

Denne boken har jeg valgt å gi terningkast 5!

En krigshistorie du bør lese. Meget imponert over Ingers måte å beskrive, skildre og legge frem historien om “Brent Jord Taktikken” som ble utført i Norge. Virkelig til å anbefale!

Bakside informasjon om boken:

“Høsten 1944 ble den brente jords taktikk tatt i bruk i Norge. Dermed ble sivilbefolkningen i nord jaget vekk fra sine hjem, og tvangsevakuert til andre deler av landet. De kom til oss forteller historien om dem som ble fordrevet, hva de ble utsatt for og hva slags mottakelse de fikk der de kom.

Hitlers ordre om tvangsevakueringen ble gitt da andre verdenskrig var på hell og Tyskland var på defensiven. Finnmark og Nord-Troms skulle da brennes og tømmes for alt som kunne være til hjelp for fremrykkende russiske tropper eller også for den norske eksilregjeringen i London. Ordren innebar en fullstendig ødeleggelse av disse nordlige landsdelene, der flere byer allerede var rasert av de alliertes bombing.

Innbyggerne ble tvunget i båter og på tog, der trengsel og mangel på hygiene gjorde ferden uutholdelig. Flere hundre mennesker omkom som følge av evakueringen. Denne boken gir en grundig fremstilling av operasjonen i Finnmark og Nord-Troms, samtidig som den lar de evakuerte komme til orde med sine erindringer. Den gir også en stemme til de mange som deltok i mottaksarbeidet sørpå. Det er en rystende beretning om krigens realiteter på norsk jord.”

Med historisk hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

PAX.no. (2016). De kom til oss. Lokalisert 03.11.2016 på Internett http://www.pax.no/de-kom-til-oss.5884272-331604.html

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top