En spennende bok om en norsk krigshelt ved Østfronten!

Forlag: PAX forlag

Sjanger: Historie/Krigslitteratur

Forfatter: Olav Jørgenvåg og Geir Brenden

Dato: 10.04.2017

Kilde: Innbundet

Selve anmeldelsen:

Olav Jørgenvåg og Geir Brenden har med "Fra fenrik til fører", skrevet en solid beretning om Paul Jørgenvåg. Mannen som deltok i kamp ved Østfronten. Veien gikk gjennom hans ansettelse i det nazifiserte norske politiet. Dette er en omfattende framstilling av Paul som soldat. Der han valgte også bevisst å kjempe for nazistenes ideologi.

"Fra fenrik til fører" bygger på Paul Jørgenvågs fortellinger fra krigen og hans dagbok fra skyttergravene ved Østfronten. Paul var troppssjef og ble etterhvert kompanisjef under Lie. Dette er et unikt innblikk og solid overblikk ved tankegangen til enkelte av disse soldatene, som kjempet for nazistene. Etter landssvikdommen snakket Jørgenvåg aldri om krigen.

Dette er den sjokkerende, spennende, skremmende og viktige historien om Paul Johan Jørgenvåg. Mannen som gikk fra å være norsk helt til å bli landssviker.

Forfatterne har skrevet en kunnskapsrik avhandling om Jørgenvåg. Mannen som i aprildagene 1940, kjempet mot tyske fallskjermjegere ved Dombås. Alt for å beskytte den norske kongen og regjeringen på flukt.

Hans innsats i nedkjempelsen av de tyske elitestyrkene er godt dokumentert. To år senere kjempet han for tyskerne på Østfronten. I januar 1949 ble han dømt til 3 år og 1 måneds straffarbeid for landssvik. Han ble løslatt i 1950.

"Fra fenrik til fører", følger du en unike og innholdsrike historien om Paul Jørgenvåg. En mann som ikke var blåøyd unggutt da krigen kom. Det samme gjaldt for en del av de som senere skulle bli hans soldater på Østfronten.

Noen av soldatene Jonas Lie hadde fått med seg hit, deltok etter frontinnsatsen i drap og tortur av gode nordmenn, og nær sagt alle gikk inn i roller i politiet hjemme i Norge etter opplevelsene ved fronten. For sine overordnede i politiet ble deres opptreden i og utenfor tjeneste gjennom siste del av krigen en stor utfordring.

Min konklusjon av boken:

"Fra fenrik til fører" er en kunnskapsrik avhandling om Paul Jørgenvåg. Dette er en rikt illustrert biografi om mannen som gikk fra å være norsk krigshelt, til å bli en av nazismens soldater. En mann som kjempet mot tyskerne i Norge, som i løpe av krigen kjempet for nazismen ved Østfronten.

Dette er sjokkerende litteratur. En biografi som gir leserne innblikk i hvordan situasjonen var i Norge og ved Østfronten under andre verdenskrig. Dette er en dyster, brutal og viktig biografi om Paul Jørgenvåg.

"Fra fenrik til fører" er ekstremt spennende gjennom store deler av boken. Denne tar utgangspunkt i Pauls liv, hans liv og hans omgangskrets. Vi får innblikk i Norge under andre verdenskrig og de flere som kjempet ved Østfronten.

Leserne følger her Pauls kamp fra 1940 og til 1945. Dette er historien om hans kamp for å bli godtatt. Leserne får her innblikk i hans dom og tid etter krigen.

Dette er en viktig og fengende biografi, som virkelig kan anbefales. En velskreven bok om en norsk aktører under krigen. Paul var en soldat som gikk fra å være norsk krigshelt til å bli en av nazistenes viktigste menn. En hårreisende historie, som både er sår og sterk.

Mitt terningkast av boken:

–5

Bakside informasjon om boken:

"Paul Johan Jørgenvåg kjempet i aprildagene 1940 mot tyske fallskjermjegere ved Dombås, for å beskytte den norske kongen og regjeringen på flukt. Hans innsats i nedkjempelsen av de tyske elitestyrkene er godt dokumentert. To år senere kjempet han for tyskerne på Østfronten. I januar 1949 ble han dømt til 3 år og 1 måneds straffarbeid for landssvik. Han ble løslatt i 1950.

Denne boken er en beretning om Paul Jørgenvågs vei fra den ene til den andre fronten, via hans ansettelse i det nazifiserte norske politiet, delvis fortalt med egne ord. Boken viser en soldatkultur der antikommunisme kombinert med behovet for spenning var viktig for valgene som blir tatt. Jørgenvåg var en soldat, først og fremst, men han valgte også bevisst å kjempe for nazistenes ideologi.

Paul Jørgenvåg var ingen blåøyd unggutt da krigen kom. Det samme gjaldt for en del av de som senere skulle bli hans soldater på Østfronten. Noen av soldatene Jonas Lie hadde fått med seg hit, deltok etter frontinnsatsen i drap og tortur av gode nordmenn, og nær sagt alle gikk inn i roller i politiet hjemme i Norge etter opplevelsene ved fronten. For sine overordnede i politiet ble deres opptreden i og utenfor tjeneste gjennom siste del av krigen en stor utfordring.

Paul Jørgenvågs erindringer fra krigen og hans dagbok fra skyttergravene ved Østfronten hvor han var troppssjef og senere kompanisjef under Lie, gir unike innblikk i tankegangen til enkelte av disse soldatene. Etter landssvikdommen snakket han selv aldri om krigen."

Med litterær hilsen

Kilder:

PAX.no. (2017). Fra fenrik til fører. Lokalisert 10.04.2017 på Internett http://www.pax.no/fra-fenrik-til-foerer.5884277-331604.html

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top