Like spennende som kunnskapsrik!

Forlag: Vega forlag

 

Sjanger: Krigslitteratur/Historisk litteratur

 

Forfatter: Alf R. Jacobsen

 

Sider: 507

 

Dato: 26.06.2018

 

Kilde: E-Bok

 

Selve anmeldelsen:

«Aldri før har jeg kommet så tett inn på krigen, som med denne boken.»

— Simen Ingemundsen

«Skjebnehøst» av Alf R. Jacobsen bygger på mer enn 20 år med kildestudier. I år 2000 begynte Jacobsen å modernisere og fornye historien om krigen i Nord-Norge. Omfattende arbeid og undersøkelser i arkiver rundt i store deler av verden, har resultert i Jacobsens dokumentariske hovedverk om de dramatiske begivenhetene som fant sted i nord. Gjennom intervjuer og dokumenter har forfatteren kastet et nytt lys over sluttfasen i Nord-Norge sommeren og høsten 1944. Med «Skjebnehøst» viser Alf R. Jacobsen enda en gang at han mestrer sakprosa sjangeren. Denne boken er til tider såpass spennende at den får nakkehårene til å reise seg.

Forfatteren fremstiller krigens dramatiske sluttfase i Nord på en kunnskapsrik, urovekkende og spennende måte. «Skjebnehøst» er en krigs dokumentar som både skremmer, sjokkerer og engasjerer leserne. Alf R. Jacobsen skaper gjennom sine beskrivelser et levende bilde av krigens sluttfase i Nord. Gjennom omfattede arkivstudier og vitnesbyrd fra frontlinjen får leserne et omfattende og oversiktlig innblikk i de flere brutale og hensynsløse hendelsene som utspilte seg i Nord Norge i 1944.

Nord-Norge får en stadig mer sentral plass i vår nasjonale forståelse av krigsårene. At Hitler regnet Nordfronten som sitt skjebneområde, sier også sitt om hvor høyt dette krigsteateret ble prioritert. Da tyskerne mot slutten av krigen ble tvunget til retrett, økte dramatikken, usikkerheten og lidelsene. Ikke minst ble Hitlers ordre om tvangsevakuering et mørkt kapittel for den nordnorske befolkningen.

Helt siden debuten i 1982, har Alf R. Jacobsen utgitt flere historiske bøker. Forfatteren er kjent for å beskrive og skildre på en såpass billedlige måte, at leserne til tider føler tilstedeværelse. I «Skjebnehøst» trekkes leserne tett inn på hendelsene som både berørte og endret verden. En kan nærmeste føle varmen fra flammene og hatet fra de tvangsevakuerte. Det at Alf R. Jacobsen har brukt mer enn 20 år på dette verket, viser tydelig! For en mer kompakt, oversiktlig, kunnskapsrik og illustrert bok om krigen har jeg aldri sett og lest maken til. Dette er en troverdig og realistisk leseopplevelse, som virkelig kan anbefales.

«Dette er en historisk dokumentar de fleste med interesse for krigen bør har i hyllen!»

— Simen Ingemundsen

 

Mitt terningkast av boken:

—5

 

Bakside informasjon om boken:

«Alf R. Jacobsens endelige fremstilling av krigens dramatiske sluttfase i nord. Krigsdokumentar på sitt sterkeste, levende formidlet og basert på omfattede arkivstudier og vitnesbyrd fra frontlinjen.

Nord-Norge får en stadig mer sentral plass i vår nasjonale forståelse av krigsårene. At Hitler regnet Nordfronten som sitt skjebneområde, sier også sitt om hvor høyt dette krigsteateret ble prioritert. Da tyskerne mot slutten av krigen ble tvunget til retrett, økte dramatikken, usikkerheten og lidelsene. Ikke minst ble Hitlers ordre om tvangsevakuering et mørkt kapittel for den nordnorske befolkningen.

Alf R. Jacobsen begynte i år 2000 den moderne og dokumentariske fornyelsen av historien om krigen i Nord-Norge, basert på detaljerte kildestudier og intervjuer med overlevende. I de senere årene har forfatteren fortsatt arbeidet og gjort nye undersøkelser i arkiver i USA, Tyskland, Russland, England, Finland, Sverige og Norge, og funnet en hel serie nye dokumenter som kaster lys over sluttfasen slik den utspilte seg i Nord-Norge sommeren og høsten 1944. Skjebnehøst bygger på kunnskaper Jacobsen har samlet gjennom mer enn 20 års kildestudier. Boken vil bli et hovedverk i hans forfatterskap og gi et unikt innblikk i de dramatiske begivenhetene som fant sted i nord.»

 

Med sommer hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Alf R. Jacobsen. (2017). Skjebnehøst. Oslo: Vega forlag. 507 sider

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top