Forlag: Font forlag

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfatter: Lilja Sigurdardottir

 

Dato: 07.07.2016

 

Sider: 329

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Islandske forfattere har i den siste tid gjort det godt på verdensbasis. Det er blant annet ikke uvanlig i Norge å finne islandske romaner i bokhandlerne.

Lilja er islandsk forfatter og hennes bok “Fanget”, er den første av en triologi om alenemoren Sonja. Etter min mening er dette en av de mest fengslende islandske kriminalromanene jeg har lest på lenge. Romanen er spennende, original, sjarmerende, dyster og velskrevet krim.

“Fanget”, handler som nevnt om den enslige moren Sonja, som har forlatt sin mann til fordel for en kvinne. Handlingen er lagt til den islandske hovedstaden, i skyggen bankkollapsen. Island er rammet av dårlig økonomi og sliter. Boken har overdrevet realisme og tar utgangspunkt i en familie i oppløsning. Boken tar som nevnt for seg en finanskrise i Island. På grunn av den dårlige økonomien, er det vanskelig for Sonja gi omsorgen til sin sønnen Tomas. Sonja må etter hvert ty til kreative handlinger å bestemmer seg å gjøre kriminalitet for å løse problemet.

Lilja har skrevet en varm, annerledes, rørende og original roman. Til tider kan du føle empati for hovedpersonen. Du kan også gjennom bokens 300 sider, føle en form for tilstedeværelse. Romanen “Fanget”, kan jeg sterkt anbefale. Den får deg til å tenke og gir deg solid underholdning og spenning. Underveis i romanen tar forfatteren en del uventede vendinger og etter hvert blir du kjent med Liljas skrivestil.

“Fanget”, er en viktig kriminalroman, skrevet av en dyktig forfatter. Anbefales på det sterkeste!

 

Bakside informasjon om boken:

“Sonja er en enslig mor på 31 år som har forlatt sin mann til fordel for en kvinne, Agla. I skyggen av finanskrisen på Island sliter Sonja med å få endene til å møtes slik at hun kan få tilbake omsorgen for sønnen Tomas, som bor hos faren. I et desperat og lite gjennomtenkt forsøk på å skaffe penger, lar Sonja seg overtale til å smugle kokain inn til Island. En eldre og erfaren toller på Keflavik flyplass fatter imidlertid interesse for den velkledde forretningskvinnen som han stadig ser ankomme fra utlandet.

Mens Sonja pønsker ut kreative metoder for å smugle sine forbudte varer gjennom tollen, graver hennes elskerinne Agla seg stadig dypere ned i løgn og fortielse for å skjule sin delaktighet i bankskandalen som har drevet Island til konkursens rand. Agla er en tidligere kollega av Sonjas eks-mann, som også bærer på mørke hemmeligheter. Dermed er scenen satt for et dramatisk trekantforhold og et ulidelig spennende kappløp mot både påtalemyndighetens etterforskere og de kriminelle bakmennene.”

 

“Fanget”, er en kriminalroman preget av en kamp om penger, frihet, familieglede, foreldreansvar, liv og død. Boken er spennende, sjokkerende og intens. Du blir gjennom bokens 329 sider, kjent med en kvinne, familie i oppløsning og konsekvensene av kvinnens valg. Sonja er som nevnt en enslig mor, som sliter økonomisk under landets finanskrise. Sonja har skilt lag med sin mann, til fordel for en kvinne. Hennes valg fører til at hun mister retten på omsorg for sin sønn. Sonja sliter med å få endene til å møtes og resulterer i kreative handlinger, som endrer livet hennes totalt.

Sonja prøver desperat å skaffe seg penger, noe som fører til smugling av kokain. Hennes kreative og kriminelle metode, fører til en usikker kamp om frihet, liv og død. Resultatet av hennes handlinger, blir ikke slik Sonja hadde forestilt seg.

“Fanget”, er en drivende og fengslende roman. Når du først har startet å lese, klarer du ikke å legge den fra deg. Til tider er handlingen preget av en intens spenning. Andre ganger er kriminalromanen handlingsmettet. En ting er sikker, forfatteren har klart å begeistre. Jeg er imponert over “Fanget” og gleder meg til fortsettelsen. Romanen byr på spenningen fra første til siste side og er preget av spenning, humor og dramatikk. En bok de fleste bokelskere bør anskaffe seg!.

Jeg har valgt å gi “Fanget”, terningkast 5.

 

Kilder:

Font forlag (2016). Fanget. Lokalisert 2016 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top