Anmeldelse av Siv Ringdals bok “På høye hæler i Amerika”:

På høye hæler i Amerika

Forlag: PAX Forlag

 

Sjanger: Sakprosa

 

Forfatter: Siv Ringdal

 

Sider: 395

 

Dato: 06.01.2019

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Med “På høye hæler i Amerika” tegner Siv Ringdal et fascinerende og imponerende bilde av Agder- kvinnenes utvandring til Amerika fra 1946 – 1965. Dette er en dramatisk tid skildring, et spennende innblikk og omfattende analyse av ugifte Agder-kvinners skjebne. Gjennom velvalgt kunnskap og rikt bildemateriale formidles en kulturhistorie som eldre mennesker i dag har et sterkt forhold til. I løpe av nærmere 400 sider, prøver forfatteren å vise at det ikke bare var menn som utvandret til Amerika. Siv Ringdal har skrevet en lettlest og informativ bok som virkelig kan anbefales.

I Amerika endret Sørlandskvinnene sin stil og levemåte. De begynte å bruke leppestift, tok seg permanent og fikk klippet håret. De barberte leggene og gikk med nylonstrømper og høyhælte sko. På kontoret arbeidet de aktivt, røkte sigaretter og gikk på kino. De levde med storbypuls, varehus og elektriske produkter. De fikk et annet syn på kropp, religion og livsutfoldelse. På høye hæler i Amerika erfarte kvinnene en ny form for selvstendighet og frihet. De fleste vendte hjem til Norge, og tok skikkene med seg. Ikke bare var de selv blitt transformert; for all framtid forvandlet de også det norske samfunnet.

Siv Ringdal forteller i “På høye hæler i Amerika” om Sørlands-kvinnene på en fengende måte. En alvorlig og dramatisk historie som er i ferd med å bli glemt. De fleste utvandrerhistorier handlet først og fremst om menn, men det var mange kvinner som også tok turen. Siv Ringdal er bosatt i Lista, og har gjort en innmari god jobb når hun har skrevet denne lettleste boken. Mange av de kvinnene som reiste fra Agder til Bay Ridge, reiste til Norge igjen etter noen år. På vei hjem tok de med seg det beste fra Amerika. Med rikt kilde materiale og samtaler med noen av kvinnene som emigrerte, har Ringdal skrevet en unike bok i sitt slag. “På høye hæler i Amerika” er en litterær godbit som virkelig kan anbefales.

 

Terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“I Amerika endret sørlandskvinnene stil og levemåte. De brukte leppestift, tok permanent og fikk klippet håret kort. De barberte leggene og gikk med nylonstrømper og høyhælte sko. De arbeidet på kontor, røkte sigaretter og gikk på kino. De levde med storbypuls, varehus og elektriske produkter. De fikk et annet syn på kropp, religion og livsutfoldelse. På høye hæler i Amerika erfarte kvinnene en ny form for selvstendighet – og frihet. De fleste vendte hjem til Norge, og tok skikkene med seg. Ikke bare var de selv blitt transformert; for all framtid forvandlet de også det norske samfunnet.”

 

Kilder:

Pax.no. (2018). På høye hæler i Amerika. Lokalisert 06.01.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top