En gripende avslutning på en sterk trilogi!

Forlag: Cappelen Damm

 

Sjanger: Roman

 

Forfatter: Roy Jacobsen

 

Sider: 240

 

Dato: 10.12.2017

 

Kilde: E-Bok

 

Selve anmeldelsen:

Roy Jacobsen er i høst aktuell med den gripende, vakre, vemodige og enestående avslutningen i serien om Ingrid Barrøy. I “Rigels øyne” tar forfatteren leserne med på en vakker og realistisk tur gjennom Norges langstrakte land. Jacobsens roman serie startet med “De usynlige” og fortsetter med “Hvitt hav”. Gjennom 240 leseverdige sider gjør forfatteren leserne mer kjent med landet vi lever i. Roy Jacobsen har sydd lokale, nasjonale og globale elementer sammen, og satt dem inn i et historisk perspektiv. Dette er en leseopplevelse som er verd å unne seg.

I “Rigels øyne” er datteren til Ingrid blitt ti måneder. Barrøy legger ut på en vandring gjennom Norge for å finne barnefaren. I støvler, kjole og med sekk på ryggen, reiser hun sørover. Hver gang hun ber om et sted å sove, legger hun fram sitt ærend. Hun spør om noen husker en russer som flyktet over fjellet den siste krigs vinteren. Underveis kommer hun bort i en rekke uforglemmelige menneskeskjebner. Spørsmålet er om hun finner den hun søker. For hvilket Norge åpenbarer seg for henne i 1946.

Roy Jacobsen ble den første nordmann på shortlistet til den gjeve Man Booker International Prize, det for romanen “De usynlige”. I “Rigels øyne” tar forfatteren leserne med på en reise gjennom Norge. Jacobsen serverer leserne en tankevekkende, sterk og rørende fortelling om et liv og en leteaksjon etter Ingrids datters barnefaren.

I “Rigels øyne” byr forfatteren på poetiske elementer. Forfatteren skildrer gjennom 240 sider, livet etter krigen, katastrofen og kjærligheten. Dette er en enestående vandringen fra hav til skog og innland og tilbake, blant mennesker med ytre og indre arr, i en fredens krig. Jacobsen har laget en velskreven roman om et folk etter en krig og det fortalt fra et kvinnelig perspektiv som både er uvanlig og spesielt.

Jacobsen tegner et fascinerende, troverdig og omfattende bilde det norske samfunn i utvikling, i etterkrigstiden. Dette er en fengende og god roman. “Rigels øyne” er etter min mening en av hans beste utgivelser til nå. Når en først har startet å lese, er det vanskelig å legge fra seg. Spørsmålet er om hva krigen gjør med mennesker og om hva freden gjør. Ingrid som er hovedpersonen får etter krigen snudd opp ned på sitt verdensbilde. Dette er en roman som virkelig kan anbefales.

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Ingrids datter er blitt ti måneder, og hun legger ut på en vandring gjennom Norge for å finne barnefaren. I støvler og kjole, med sekk på ryggen, reiser hun sørover. Hver gang hun ber om et sted å sove, legger hun fram sitt ærend: Er det noen som husker en russer som flyktet over fjellet den siste krigsvinteren? Underveis kommer hun bort i en rekke uforglemmelige menneskeskjebner.

Finner hun den hun søker? Hvilket Norge åpenbarer seg for henne i 1946? Rigels øyne er en sterk roman om et folk etter en krig, fortalt fra perspektivet til en uvanlig kvinne. For krigen gjør noe med menneskene. Men det gjør også freden. Den gjør noe med hukommelsen. Ingrid får snudd opp ned på sitt verdensbilde.”

 

Med julehilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2017). Rigels øyne. Lokalisert 10.12.2017 på Internett https://www.cappelendamm.no/_skjonnlitteratur/romaner/rigels-øyne-roy-jacobsen-9788202561864

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top