Forlag: Ena Forlag

 

Sjanger: Ungdomsroman/historiskroman

 

Forfatter: Jon Ewo

 

Dato: 19.06.2016

 

Sider: 266

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Jeg har lest boken “Birkebeinerne” og er meget imponert. Boken er basert på filmen med sammen navn og er skrevet som en ungdomsroman. Selv om boken er skrevet for ungdommer, passer den folk i alle aldre. Forfatteren går grundig i dybden av Birkebeinernes arbeid og oppgaver. Ewo har gjennom boken klart å skape et plott om Birkebeinernes kamp for å redde kongssønnen. Fortellingen er ekte og formidler kampen om tronen. Plottet i boken er uansett så dramatisk at man får en fiktiv følelse. Forfatteren skildrere et stykke Norge som vi alle har hørt om, men som vi vet lite om. Et samfunn som står i ferd med å briste. Ewo har etter min mening skapt en spennende og troverdig litteraturopplevelse. Dette er en ungdomsroman, de fleste bør lese. Handlingen i romanen er både spennende, sjokkerende og brutalt, samtidig som det er vakkert illustrert. Boken om Birkebeinerne løfter historien et steg videre. Det er ingen tvil om at bokens handling er en viktig del av den norske historie.

 

Bakside informasjon om boken:

“Året er 1204. Norge herjes av borgerkrig. Kongen er døende, og hans uekte sønn voktes i dyp hemmelighet. En gutt som kirkens folk vil drepe, og to heltemodige birkebeinere vil beskytte til døden”

 

Birkebeinerne er en historie om en maktkamp mellom pavekirken og kongen. En brutal kamp om å redde Norge, konge og tronen. Et maktspill og en kamp om å sikre landet. Bokens plott er om et enormt mot, om en stor lojalitet og en livsfarlig fred over fjellet. Et slag om Norge, et ønske om et fritt land og en av Norges mest kjente skitur. Boken er illustrert med bilder av Kristoffer Caspar Damskau, som gjennom de to hundre sidene framstiller historien troverdig med bilder.

Boken formidler virkelige hendelser og er først og fremst, som nevnt historien om Norges viktigste skitur. Handlingen er lagt til det tidspunktet Norge var på randen av borgerkrig. Birkebeinere står mot baglere som ønsker å ta livet av kongssønnen. Kongssønnen er barnet til birkebeinernes dødende konge, Håkon 3. Sverresson. Baglerne ønsket makt til den katolske kirken og er villig til å finne en kandidat til tronen som både var sympatisk og innstilt til kirkens krav. Dette resulterte i at hoffet i Nidaros, dagens Trondheim, fikk beskjed om at det finnes en etterkommer etter Håkon 3. Beskjeden førte til en hevnaksjon og en kamp om liv og død.

Etter min mening er boken en kultur- og historisk- skatt av en roman. Ewo tar for seg en av Norges historiens viktigste epoker. En epoke vi Nordmenn er lite viten på. Birkebeinerne var en æra i norsk historie som vi i dag må se på med stolthet. De reddet landet, monarkiet og kongetronen. Romanen er både spennende, brutal, informativ og troverdig. Vi bli i romanen kjent med en svunnen og viktig historie. Forfatteren skildrer hendelsene og situasjonene i historien på en pålitelig og troverdig måte.

Selv vil jeg gi boken terningkast 5. Dette på grunnlag av at den først og fremst er spennende og informativ. Et stykke norsk historie som vi dessverre vet alt for lite om, men til tider kan også denne romanen være handlingsmettet og lite spennende. Jon Ewo skildrer hendelsene på en brutal og human måte og klarer å skildre naturen, handlingen og kampen slik vi som lesere til en hver tid føler tilstedeværelse. Med andre ord er dette en bok de fleste barn, ungdommer og voksne bør lese. Jeg er imponert over forfatterens arbeid.

 

Med bokhilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Ewo, Jon (2016). Birkebeinerne. Forlag Ena Forlag

Kulturmeglerne.no (2016). Pressemelding – Birkebeinerne. Lokalisert 16.02.2016 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top