Forlag: Kolofon

 

Sjanger: Kriminalroman/Historie/Krig

 

Forfatter: Trond Vernegg

 

Sider: 277

 

Dato: 04.05.2017

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Trond Vernegg har med “Forbindelsene”, skrevet en ekstremt spennende roman, der handlingen preges av planer rundt nazistisk gjenoppstandelse. Dette er en fiktiv roman, men som preges av historiske elementer helt tilbake til 1945.

Handlingen er lagt til april og mai 1945, krigen nærmet seg slutten og Hitler-Tysklands totale sammenbrudd var rett rundt svingen. Nervøsiteten hos tyskerne og deres medløpere i Norge øker for hver dag kapitulasjonen kommer nærmere.

SS-Oberführer og generalmajor i det tyske sikkerhetspolitiet Jochen von Franken og oberst Peder Krebs i det norske Statspolitiet legger planer for gjenoppstandelsen.

Romanen tar oss med til januar 1998, Statspolitioberst Peder Krebs begraves fra Vardal kirke på Gjøvik. Begravelsesfølget består nesten utelukkende av personer som gjorde karriere under tyskernes okkupasjon av Norge 1940-45. Bortsett fra Peders unge nevø, den unge advokaten Joachim Berentzen, som har trosset familien og møtt frem. Er begravelsen et møtested for en bevegelse ingen trodde eksisterte?

Joachim trekkes inn i en verden han ikke ante fantes. Det internasjonale nettverket har forgreninger over hele Europa og kjennetegnes ved politisk vold og hevn. Joachims onkel Peder har spilt en sentral rolle i dette helt fra begynnelsen. Joachim befinner seg snart i sentrum av en internasjonal kamp om makt og store penger.

Han oppdager at onkelen, politiobersten Peder Krebs, helt fra sin ungdom på 1930-tallet, gjennom hele krigen og deretter har hatt et kjærlighetsforhold med en mann. Joachim vikler seg selv snart inn i et forhold til SS-Oberführer von Frankens nevø, Tilo.

 

Min konklusjon av boken:

Trond Vernegg viser sitt talent som forfatter i denne velskrevne kriminalromanen. “Forbindelsene” preges av et genialt plott, der det tas opp spørsmålet om nazismen død den 8. Mai. Denne romanen preges av en mystisk, dramatisk og spennende handling.

Selv om dette er en fiktiv roman, preges den av historiske og troverdige elementer. Vernegg har skrevet en roman som kan gi deg som leser frysninger. Han holder spenningen oppe fra første til siste side.

Forfatteren tar leserne med tilbake til 1945, der SS-Oberführer og generalmajor i det tyske sikkerhetspolitiet Jochen von Franken og oberst Peder Krebs i det norske Statspolitiet legger planer for gjenoppstandelsen.

“Forbindelsene” er en unik roman. Den tar leserne med tilbake til 1945 og 1998 på en interessant og fengende måte. Dette er en dramatisk, sjokkerende, skremmende og brutal roman som virkelig bør leses.

Leserne blir kjent med Joachim, som trekkes inn i en mørk og dyster verden han ikke ante fantes. Det internasjonale nettverket har forgreninger over hele Europa og kjennetegnes ved politisk vold og hevn. Joachims onkel Peder har spilt en sentral rolle i dette helt fra begynnelsen. Joachim befinner seg snart i sentrum av en internasjonal kamp om makt og store penger. Joakim oppdager at onkelen, politiobersten Peder Krebs, helt fra sin ungdom på 1930-tallet, gjennom hele krigen og deretter har hatt et kjærlighetsforhold med en mann. Joachim vikler seg selv snart inn i et forhold til SS-Oberführer von Frankens nevø, Tilo.

Det er en roman som preges av historiske elementer, som vil skape interesse for deg som leser. Den preges av spennende, skremmende og sjokkerende skildringer og beskrivelser som virkelig vil få deg til å tenke. Dette er en oppslukende roman som du ikke klarer å legge fra deg før siste setning er lest.

Trond Vernegg’s roman er satt inn i en ramme av historiske elementer, ikke minst hva som i senere år er avslørt om landssvikoppgjøret etter 1945, svensk samarbeid med Hitler-Tyskland og mye annet i denne delen av vår nære historie. Forfatteren har byr på omfattende kunnskap om norsk okkupasjonshistorie og den annen verdenskrig.

I “Forbindelsene” tegner forfatteren et realistisk, viktig og levende bilde av en spennende og interessant del av vår norske historie. Forfatteren gir omfattende innblikk i historien rundt den andre verdenskrigs slutt.

Dette er en kriminalroman jeg virkelig kan anbefale! Gleder meg til flere kommende romaner av denne forfatteren. Han har virkelig et stort talent og potensiale etter min mening.

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“April/mai 1945: Hitler-Tysklands totale sammenbrudd nærmer seg. Nervøsiteten hos tyskerne og deres medløpere i Norge øker for hver dag kapitulasjonen kommer nærmere. Kommer de til å overleve freden? Kan de sørge for at nazismen gjenoppstår etter noen år i dvale? SS-Oberführer og generalmajor i det tyske sikkerhetspolitiet Jochen von Franken og oberst Peder Krebs i det norske Statspolitiet legger planer for gjenoppstandelsen.

Januar 1998: Statspolitioberst Peder Krebs begraves fra Vardal kirke på Gjøvik. Begravelsesfølget består nesten utelukkende av personer som gjorde karriere under tyskernes okkupasjon av Norge 1940-45. Bortsett fra Peders unge nevø, den unge advokaten Joachim Berentzen, som har trosset familien og møtt frem. Er begravelsen et møtested for en bevegelse ingen trodde eksisterte?

Joachim trekkes inn i en verden han ikke ante fantes. Det internasjonale nettverket har forgreninger over hele Europa og kjennetegnes ved politisk vold og hevn. Joachims onkel Peder har spilt en sentral rolle i dette helt fra begynnelsen. Joachim befinner seg snart i sentrum av en internasjonal kamp om makt og store penger.

Han oppdager at onkelen, politiobersten Peder Krebs, helt fra sin ungdom på 1930-tallet, gjennom hele krigen og deretter har hatt et kjærlighetsforhold med en mann. Joachim vikler seg selv snart inn i et forhold til SS-Oberführer von Frankens nevø, Tilo.”

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Trond Vernegg. (2016). Forbindelsene. Oslo: Kolofon forlag. 277 sider

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top