BASTARDEN

Forlag: Cappelen Damm

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfatter: Øistein Borge

 

Sider: 303

 

Terningkast: 6

 

Dato: 16.06.2020

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Øistein Borge klarer det sjakktrekket, å begeistre leserne for hver utgivelse han kommer med. Denne forfatteren har lenge stått som en av mine store favoritter innen norsk krim-sjanger, og der vil han forbli en god stund til. For med “Bastarden” serverer han nok en solid litterær prestasjon, som er en fryd å lese. Det går lekent lett å sette seg inn i karakteren, og gjennom skarpe beskrivelser, får en nærmest en følelse av å være tilstede.

Etter å ha lest en Borge-bok, kan en lett sitte igjen måpende når siste ord er slukt. Jeg trodde ikke det var mulig for Borge å servere en bedre litterær opplevelse, enn hans forrige “Jeg er nummer 13”, men “Bastarden” er så gjennomarbeidet, helstøpt og unik at det viser hvor mye kvalitet det finnes i denne forfatteren. Han er med andre ord et krim-geni, en diamant innen nordisk-krim, som vi nordmenn skal være stolt over er norsk.

Noe annet det er viktig å poengtere om Øistein Borge, er det at han er så observant på dagens verdensamfunn, såpass historieinteressert og er dagsaktuell når han forfatter sine bøker, at en til tider kan lære mye av å lese hans utgivelser.

Hovedkarakteren Bogart Bull står også blant mine topp 10 favorittkarakterer innen krimsjangeren. Han er virkelig en karakter en lett kan kjenne seg igjen i, og det er til tider lett å assosiere seg med mye av hans handlinger og karaktertrekk. Han er også sjarmerende, og ikke så vanlig innen norsk krim, han er med andre ord, mer eller mindre normal.

“Bastarden” er vell den mest lettleste boken fra Øistein Borge, men også den sterkeste prestasjonen, en får lett frysninger langt nedover ryggen når en leser de kalde og troverdige skildringene. En ting er sikker, Øistein Borge har stålkontroll på sjangeren, men det har han hatt lenge, så det er ingen nyhet, men å skrive så forbilledlig og detaljert, ja det har han blitt bedre på i de par siste bøkene.

Så om du skal lese en bok, som du vet at det er kvalitet du får når du kjøper, ja da er Øistein Borge en forfatter du bør sjekke ut. Han mestrer ikke bare plottet, han er en dyktig forfatter som også skriver med en viss fylde i språket, at det går strake veien igjennom historie, og ja, du vil slite med å legge den fra deg når du har startet å lese. Men er det en ting jeg alltid angrer på med en god bok, det er at jeg ikke stopper opp og sparer, for gode opplevelser, ja de skal du ofte lete lenge etter. Så Øistein Borge er virkelig en forfatter du bør får øynene opp for, jeg personlig håper det kommer en ny Bogart Bull bok. En ting skal være sikkert, forlaget Cappelen Damm har gjort et kupp, da de fikk Øistein Borge, for en mer fengslende fortellerstemme, ja det skal en lete lenge etter.

 

PS: Dette er et reklame-innlegg. Leseeksemplaret har jeg mottatt av forlaget. Jeg står fritt til å mene hva jeg vil. 

 

Bakside informasjon om boken:

“En norsk jøde på jakt etter rettferdighet forsvinner på ferieøya Mallorca. Tilsynelatende en savnet-sak, men Aaron Bercows forsvinning utvikler seg snart til noe langt større og farligere enn først antatt. Kripos-sjef Eva Heiberg innser at hun ikke har noe valg. Hun må søke hjelp hos mannen som vendte henne og etaten ryggen to år tidligere – privatetterforsker Bogart Bull. Han aksepterer oppdraget, en avgjørelse han skal komme til å angre på.

For på Mallorca viser gradestokken nærmere 40 grader, en hetebølge i stil med det helvete som venter ham i ferieparadiset. Og som det sømmer seg et helvete, er det også her en djevel som trekker i trådene. Arvtageren til en mann hvis ondskap savner sidestykke i historien.”

 

Med sommerhilsen fra Boktimmy!

 

Kilder: 

Cappelendamm.no. (2020). Bastarden. Lokalisert 16.06.2020 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top