Forlag: Skald

 

Sjanger: Roman

 

Forfatter: Angelika Klüssendorf

 

Dato: 17.01.2017

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Angelika Klüssendorf har med romanen “Jenta”, skrevet en historisk, brutal, spennende og sjokkerende bok. “Jenta”, er et velskrevet mesterverk. Dette er en tankevekkende oppvekstroman. En bok som virkelig kan anbefales.

Forfatteren har skrevet en politisk og historisk roman. I DDR møter vi en tenåringsjente. “Jenta”, handler om hennes oppvekst fra tidlig tenårene til 17. årsdagen. Jenta er tøff og modig. Hun er den raskeste i klassen i langdistanse.

Jenta elsker bøker, kan fortelle historier og får de andre til å le. Hun et forelska i en eldre gutt, akkurat som de andre jentene. Jenta vokser opp i en familie i oppløsning. Moren orker ikke å være mor, og den alkoholiserte faren er fraværende.

Broren hennes er for liten til å gi opp håpet om at en dag skal alt bli bedre. Jenta prøver å rømme fra det som omgir henne, familien sitt tyranni, de systemtro lærerene, den autoritære staten.

Angelika har laget en velskrevet bok. I “Jenta”, møtest ytterpunktene. Vi møter her de sterke og de svake. Dette er en vakker, dyster, rørende, historisk og aktuell roman. En bok du virkelig kan glede deg til å lese. Den tar deg med tilbake i tiden, til den gang DDR var en del av verdensbilde. Den er politisk og historisk. Du kan til tider føle tilstedeværelse i handlingen. “Jenta”, byr på sterke og dype skildringer og beskrivelser. En leseopplevelse som virkelig bør oppleves. Jeg har valgt å gi denne prakt romanen terningkast 5!

 

Bakside informasjon om boken:

“I Angelika Klüssendorfs kritikarroste oppvekstroman frå DDR møter vi ei namnlaus tenåringsjente og følgjer oppveksten hennar frå tidleg tenåra til 17. årsdagen. Ho er tøff og den raskaste i klassa i langdistanse. Jenta elskar bøker, kan fortelje historier og får dei andre til å le. Ho er forelska i ein eldre gut, akkurat som dei andre jentene.

Men jenta veks opp i ein familie i oppløysing. Mora orkar ikkje å vere mor, og den alkoholiserte faren er fråverande. Broren er for liten til å gi opp håpet om at ein dag skal alt bli betre. Jenta prøver å rømme frå det som omgir henne: familien sitt tyranni, dei systemtru lærarane, den autoritære staten.”

 

Med litterær hilsen fra Boktimmy

 

Kilder:

Skald.no. (2013). Jenta. Lokalisert 17.01.2017 på Internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top