BAKOM SYNGER DØDEN:

Forlag: Cappelen Damm

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfatter: Karin Fossum

 

Sider: 384

 

Dato: 25.07.2020

 

Terningkast: 6

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Karin Fossum er aktuell med ny Konrad Sejer bok, og ifølge Cappelen Damm er dette vårt siste møte med folkekjære karakteren. Da jeg leste forlagets pressemelding, ble jeg temmelig overrasket over forfatterens beslutning og kjente på en vemodig følelse. Det var nesten slik at jeg ikke klarte å starte på boken, men følte at jeg måtte få den med meg da den fikk fantastiske anmeldelser fra et fulltallig pressekorps. Akkurat det valget angrer jeg ikke et sekund på! Personlig håper jeg at hun kun har tatt en pause, og jeg tror ikke at jeg er alene om det. For jeg må ærlig innrømmet at det var litt sørgelig å lese siste setning, med tanker på at “Bakom synger døden” kanskje er vårt siste gjensyn med Konrad.

Fossum er ikke den eneste som har satt et siste/foreløpige punktum for sin karakter. Tom Egeland tok for et par år siden en velfortjent pause fra Bjørn Beltø, og hoppet rett over på Kristin Bye-serien. Det samme har også Jo Nesbø gjort utallige ganger med Harry Hole. I Anne Holts forfatterskap tok vi farvel med Hanne Wilhelmsen for flere år siden. Unni Lindell valgte for nærmere fem år siden å pensjonere Cato Isaksen, men som flere ganger tar han med i sine nye utgivelser. For å ikke nevne Jørgen Jæger, som skadet sin karakter Ole Vik, for å kunne ta en pause fra han, og satse på Cecilie Hopen. Selv om sist nevnte forfatter har tatt en pause fra Ole Vik, er han stadig å møte i de nyeste bøkene. Leserne har alle godtatt forfatternes valg, noe som vi er pent nødt til, men jeg tror de fleste savner disse karakterene. Vel, jeg synes det er trist å måtte ta farvel med Konrad Sejer, men har et lysende håp om at Fossum tørker støv av han i nær framtid.

Så over til boken “Bakom synger døden”, som uten tvil er forfatterens mest sylskarpe, dype, vakker, dystre, ømme og voldsomme prestasjon hittil. Den inneholder et brennaktuelt plott, og inneholder flere nervepirrende skildringer og troverdige beskrivelser som løfter boken opp på et nivå som en sjelden har opplevd maken til servert mellom to permene. Historien i “Bakom synger døden” får pulsen til å øke, samtidig som den er ubehagelig, uforutsigbar og uberegnelig. Jeg svette flere ganger da jeg leste denne psykologiske og komplekse historie. Forfatteren glimrer på en genial måte til med å skape karakterer som gir leserne hakeslepp og som gir gåsehud. De er såpass detaljert formet og såpass naturlige, samtidig som de inneholder egenskaper som selv hos den mest hardbarka leser får nakkehårene til å reise seg.

Det er noe med Karin Fossums elegante og unike måte å bygge karakterene og handlingen på, som gjør det til en utmattende berg-og-dalbane, det er umulig å ta en pause fra. En må bare lese den ferdig, og da den er slukt hel, ja da sitter du igjen målløs, uten å kunne skjønne hvilken fabelaktig historie du har vært vitner til når du har pløyd deg gjennom den. Så skal du velge en forfatter som virkelig kan det vedkommende driver med, og som har et talent få forfattere sliter med å være i nærheten av, så er det Karin Fossum. “Bakom synger døden” er virkelig en av de soleklare vinnerne blant høstens utgivelser, og denne bør du ikke gå glipp av. For dette er krim, som nesten ikke kan måle seg opp mot andre forfatteres bøker. Jeg er meget fascinert og håper det blir flere Konrad Sejer bøker, selv om de flere plasser er bekreftet at dette er den siste. Så får vi håpe at forfatteren ikke har lagt pennen ned for godt, for det kan jo være at Karin Fossum driver å skriver på noe nytt, for det håper jeg virkelig.

 

PS: Dette er et leseeksemplar mottatt fra forlaget. Anmeldelsen er reklame, og jeg står fritt til å mene hva jeg vil.

 

Bakside informasjon om boken:

“En enslig mor finner en urovekkende tegning på sønnens rom. En ung mann og en tenåringsgutt møtes tilfeldig på svaberget ved det dype vannet i Svartlandsskog. Dagen etter blir seksten år gamle Gritt Zeeland funnet død i samme skog. Det er så mange grunner til at en pen, ung jente kan være i fare. Overbetjent Sejer får en smertefull mordgåte i hendene, med mange mulige forklaringer. Gritt Zeeland lot nesten ikke noen slippe innpå seg, men det var svært mange – både unge og voksne – som hadde lagt merke til henne.”

 

Med sommerhilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2020). Bakom synger døden. Lokalisert 25.07.2020 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

2 thoughts on “En av våre fremste krimforfattere, serverer en sylskarp og temmelig spennende avskjed med Konrad Sejer

  1. Men Konrad Sejer var ikke død…. Den som lever får se. Takk for en utmerket anmeldelse og en engasjerende blogg til fremme av leselyst i disse digitale tider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top