"Galgedans" av Tor-Håkon Gabriel HåvardsenGALGEDANS:

Forlag: Pantagruel

 

Sjanger: Thriller/Spenningsroman/Kriminalroman

 

Forfatter: Tor-Håkon Gabriel Håvardsen

 

Terningkast: 6

 

Dato: 21.03.2020

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Tor-Håkon Gabriel Håvardsen debuterte i 2017 med “Sannheten om Ivo Tilos Pelargonia” på Kolofon forlag. En forbausende god debut, en dramatisk og alvorlig fantasyroman med søskenparet Jonathan og Julie Clegg i hovedrollen. De rømmer fra hjemstedet sitt i Gander, for Julie er alvorlig syk, og storebroren gjør det han kan for å redde henne. De legger ut på sjøen i en liten båt, og ender etter en storm opp på en mangfoldig og magisk øy som heter Pelargonia. Dette var en kanonbra start på et forfatterskap som med “Galgedans” teller tre bøker.

Håvardsen var en slik forfatter, jeg nærmest skrek om at et stort forlag burde ta tak i. For med sin debut imponerte han allerede fra første side, både da det kom til å beskrive

"Sannheten om Ivo Tilos Pelargonia" av Tor-Håkon Gabriel Håvardsenkarakterene og skildre miljøet. Han klarte kunststykke å gi følelser til sine karakterer. Hans forbilledlige fortellerstemme var både sterkt, rørende og gripende. Jeg tørket tårer, da jeg leste om søskenparets kamp om å overleve, og deres reise til et ukjent territorium. Jeg som selv har en søster, kjente ekstra på denne historien, og fikk en klump i halsen. Dette var et imponerende stykke arbeid, en bok jeg kommer til å huske lenge. Jeg kommer lett til å lese den om igjen når jeg har glemt litt av handlingen, for det var en uforglemmelig leseopplevelse, og en fryd å lese.

"En seksti under - alt om dødsfall, likhenting, forråtnelse og en begravelsesagents liv" av Tor-Håkon Gabriel HåvardsenSå to år etter, kom “En seksti under“, som ble gitt ut på Panta. Endelig ble Tor-Håkon Gabriel Håvardsen tatt inn i stallen til et etablert forlag. Dette var noe helt annet enn debuten, en bok om dødsfall, likhenting, forråtnelse og en begravelses-agents liv. En mer biografisk bok, som tar for seg forfatterens egentlige yrke, som er begravelses-agent. Dette var svært nært, varmt, åpent og ærlig innblikk i arbeidet med begravelser og lik. Det er ingen tvil om at forfatteren har hentet inspirasjon fra sitt arbeid.

Jeg synes også den var meget bra skrevet, men den var ikke i nærheten av like god som hans debut. Den fikk meg både til å le, smile, gråte og måpe. Som en advarsel, er ikke dette bok for sarte sjeler. Selv om jeg ikke var like begeistret for denne, så må jeg jo si at, dette er en “Må-lese-bok”.

Så over til boken denne anmeldelsen virkelig handler om, for i år kommer “Galgedans“. Tor-Håkon Gabriel Håvardsen har desidert servert sin beste bok til nå. “Galgedans” er første bok i en trilogi, en "Galgedans" av Tor-Håkon Gabriel Håvardseniskald, grufull og intens kriminalroman som får nakkehårene til å reise seg. Dette er uten tvil det råeste jeg har lest noensinne, en stjerne på norsk krimhimmel er tent. Den er så grusom at den er genial, en velskreven og durabelig god bok, du kjenner langt inni beinmargen. Dette er et univers, som ikke kan beskrives, mer enn at det er en “WOW”-følelse, et solid plott, som gir deg gåsehus. Jeg kjenner jeg gleder meg til å følge videre og håper Tor-Håkon Gabriel Håvardsen er en forfatter dere vil velge framover. For denne forfatteren kan, han er en mester innen denne sjanger, et geni av en krimforfatter. Dette er sjelden god vare, der jeg nærmest hopper av begeistring, for at det finnes slike forfattere.

 

Bakside informasjon om boken:

“Den stillferdige Theodor Ness lever i et tilsynelatende kjærlighetsløst ekteskap med sin kone Margareth, så da de får lille Jenny, er det datteren som får all Theodors kjærlighet. Jenny er ikke som andre barn. Hun er mye alene og passer ikke inn noe sted. Et vesen begynner å hviske til henne på soverommet, og inni henne vokser kulden og mørket. En sommerdag da Jenny er 12 år, tar hendelsene brått en skjebnesvanger og makaber vending. Kreftene som slippes løs denne sommerdagen forandrer livet til den lille familien og alle som bor i Viktoriahavn for alltid.

Jenny Ness er ingen vanlig jente. Jenny Ness har en kraft i seg. En mørk kraft. Den stillferdige Theodor Ness lever i et tilsynelatende kjærlighetsløst ekteskap med sin kone Margareth, så da de får lille Jenny, er det datteren som får all Theodors kjærlighet. Jenny er ikke som andre barn. Hun er mye alene og passer ikke inn noe sted. Et vesen begynner å hviske til henne på soverommet, og inni henne vokser kulden og mørket. En sommerdag da Jenny er 12 år, tar hendelsene brått en skjebnesvanger og makaber vending … Kreftene som slippes løs denne sommerdagen forandrer livet til den lille familien og alle som bor i Viktoriahavn for alltid. Galgedans er en skummel og nervepirrende krim, der mørke og hemmeligheter forenes på genialt vis. Hver eneste side er så intens at du glemmer å puste.”

 

Med vårlig hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Pantagruel. (2020). Galgedans. Lokalisert 21.03.2020 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top