Anmeldelse av Martin Österdahls bok “Ti svensker må dø”:

Ti svensker må dø av Martin Österdahl (Innbundet)

Forlag: Cappelen Damm

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfatter: Martin Österdahl

 

Sider: 480

 

Dato: 31.03.2019

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen av boken:

I 2017 debuterte Martin Österdahl som krimforfatter. “Be aldri om nåde” er første bok i serien, med Russlandseksperten Max Anger i hovedrollen. Den svenske spenningsforfatteren har jobbet og studert i Russland, og benytter seg av sin personlige kunnskap om Russland på effektiv måte. I tjue år har han jobbet med tv-produksjoner og har en lang karrière som programdirektør i Sveriges Television. I vinter er Österdahl igjen aktuell, denne gang med “Ti svensker må dø”, som er andre bok i Max Anger serien.

Under en gårdsauksjon i Roslagen blir en mann funnet død i en brudekiste. Han er delt på midten og har merkelige symboler gravert i pannen. Den døde viser seg å være leder av Migrasjonsverket og er den første i en rekke høytstående svensker som blir ofre for en brutal morder. Ingen vet hvem som blir nestemann. Ingen vet hvordan man skal beskytte seg mot en usynlig fiende.

Da jeg hadde lest Martin Österdahls debut “Be aldri om nåde” i 2017, satt jeg igjen måpende og full av begeistring. Den svenske forfatteren hadde klart å skape en hardkokt og medrivende historie. Da jeg nå nylig leste “Ti svensker må dø”, satt jeg igjen med en enda større begeistring for Österdahls groteske og brutale univers. “Ti svensker må dø” er flere hakk bedre enn forfatterens debut. Grunnen til dette er hans imponerende evnen til å skape dramatikk og underholdning ut av heftig spenning. Dette er ikke krim for den sarte leser, men en krim selv den harde leser får frysninger av.

Noe Martin Österdahl utmerker seg med er hans måte å tegne et troverdig og realistisk bilde av Russland. Det er ikke bare miljøbeskrivelsene Österdahls er dyktig på, han klarer også å beskrive persongalleriet på en særdeles god måte. Gjennom 480 velskrevne sider, klarer han å fange øyeblikkene og skape et fengende plott. Når en først har startet å lese “Ti svensker må dø”, da er det vanskelig å legge fra seg boken. Dette er et litterært mesterverk av en kriminalroman, som virkelig kan anbefales fra perm til perm.

 

Mitt terningkast av boken:

–5

 

Bakside informasjon om boken:

“Under en gårdsauksjon i Roslagen blir en mann funnet død i en brudekiste. Han er delt på midten og har merkelige symboler gravert i pannen. Den døde viser seg å være leder av Migrasjonsverket og er den første i en rekke høytstående svensker som blir ofre for en brutal morder. Ingen vet hvem som blir nestemann. Ingen vet hvordan man skal beskytte seg mot en usynlig fiende.”

 

Med vårlig hilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Cappelendamm.no. (2019). Ti svensker må dø. Lokalisert 31.03.2019 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top