VINTERLAND

Forlag: Aschehoug forlag

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfattere: Kim Faber og Janni Pedersen

 

Dato: 13.06.2020

 

Sider: 573

 

Terningkast: 6

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Kim Faber og Janni Pedersen er et dansk journalistpar, og med “Vinterland” har de servert noen solide saker, som er uforglemmelig. Her er det ikke spart på noe, for å skape en skarp krimdebut. Denne boken danker ut det meste av dansk-krim som er skrevet, dette er et så imponerende skrivehåndverk at det er en fryd å lese. Handlingen gir deg frysninger langt nedover ryggen, enkelte scener får nakkehårene til å reise seg, og karakteren Martin Juncker er såpass sær og spesiell at det blir interessant å lese.

Det handler om en vulgær og brutal terrorhandling i et julemarked, det kom som et jordskjelv hos meg som leser, men forfatterne har behandlet handlingen med respekt. Noe som virkelig er deres varemerke, er å skape bestalgiske handlinger, men på punkter gjennom boken, jekke det ned noen hakk. Det liker jeg innmari godt med dette forfatterparet.

Da jeg hadde lest boken, som jeg for øvrig slukte på noen timer, for den var umulig å legge fra seg, satt jeg igjen paff. Etterhvert som det gikk opp for meg at jeg uten tvil hadde lest noe av det beste innen Nordisk krimlitteratur, angret jeg på at jeg leste den så grusomt fort, men dette er en bok jeg kommer til å lese om igjen. For dette er nesten pensum for de som elsker en god krim-leseopplevelse, og du vil garantert få sansen for Martin Juncker, for en råere, heftigere og human helt på krim-himmelen, skal en lete lenge etter.

Dette er et friskt pust inn i den danske krim-sjangeren. En fulltreffer av de sjeldne, et mesterverk som virkelig er beundringsverdig. “Vinterland” er en troverdig, realistisk og aktuell kriminalroman, så er så inderlig og durabelig godt skrevet at det er vanskelig å beskrive. Jeg tar av meg hatten for dette krim-paret, og håper det kommer bøker på løpende bånd, for dette er to forfattere jeg gleder meg til å følge framover. Det er få krim-forfattere en kan sammenlikne Kim og Janni med, det er få krimbøker som en kan sammenlikne “Vinterland” med, men det som er helt sikker, er at krim-paret har gjort en såpass stor genistrek med denne historien, at det skal gå lang tid før en glemmer denne historien.

Kim Faber og Janni Pedersen står som to av mine favoritter innen dansk krim, og vil nok stå der lenge, for det skal mye til for å toppe “Vinterland”. Så skal du ha en krim som er iskald, nervepirrende, hårreisende og altoppslukende, da bør “Vinterland” være førstevalget. Jeg er mektig imponert over deres fremragende og forførende kriminalroman, den er fengslende og fengende på en og samme tid.

 

PS: Dette er et reklame-innlegg. Leseeksemplaret har jeg mottatt av forlaget. Jeg står fritt til å mene hva jeg vil. 

 

Bakside informasjon om boken:

“Skarp kriminalroman om terror, ondskap og maktesløshet. Det er lille julaften, Signe Kristiansen, etterforskningsleder ved Københavns drapsavsnitt, blir oppringt av sjefen. Ferien er avlyst: Det har vært en enorm eksplosjon ved julemarkedet på Kongens Nytorv. 19 personer er drept, mange flere skadd. Danmark er rystet, og alle kluter settes til for å finne ut hva som har skjedd og hvem som står bak. Den tidligere stjernepolitimannen Martin Juncker, Signes gamle mentor, har etter en grov tjenestefeil blitt flyttet langt ut i provinsen. Her bor han hos sin stadig mer demente far, og fått ansvaret for å lede den nyopprettete lille politiavdelingen. Det burde være udramatisk, helt til en spektakulær drapssak havner på hans bord. Etterforskningen i København står i stampe, og sporene endres stadig, inntil Signe får et tips som peker mot et sted hun ikke i sin villeste fantasi hadde forestilt seg.”

 

Med sommerhilsen fra Boktimmy!

 

Kilder:

Aschehoug.no. (2020). Vinterland. Lokalisert 13.06.2020 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 814

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top