Mikser fiction og science sammen til en heidundrende god debut

"Armageddon-algoritmen" av Petter Fergestad

ARMAGEDDON-ALGORITMEN:

Forlag: Forfatterdrøm

 

Sjanger: Kriminalroman

 

Forfatter: Petter Fergestad

 

Dato: 28.02.2020

 

Terningkast: 5

 

Kilde: Innbundet

 

Selve anmeldelsen:

Petter Fergestad er en ny forfatterstjerne på krim-himmelen. Med hans debut “Armageddon-algoritmen” har han gjort et godt stykke arbeid. Jeg ble meget overrasket over forfatterens fortellerstemme og hans unike karakterer. Hans engasjement og interesse for debatten om hvorvidt klimakrisen er reell eller ikke, gjør dette til en må-lese-krim i disse klimatider. For selv om boken er utgitt i 2017, er den like dagsaktuell idag. Det Petter har gjort, er at han har skrevet en forutforsintid-krim og en bok som vil være aktuell i de neste tiårene. Selv om dette først og fremst er en spenningsroman, er det en leseopplevelse du sent vil glemme. Leserne tas med på en oppdagelsesferd som er så oppsiktsvekkende, urovekkende og altoppslukende, at det er lett å henge med. Og om du formodning skulle lagt den bort en stund, er det lett å kaste seg inn i historien igjen. Omslaget er også lekkert, passer perfekt til historien, der har forlaget og forfatter gjort en ypperlig god jobb. Det er sjelden jeg får gåsehud av en krim-historien, men denne løftet hårene seg i takt med lesningen.

“Armageddon-algoritmen” er en pageturner, med et viktig tema. Leserne blir kjent med klimaforsker og matematiker Leif Linge. Han har utviklet en revolusjonerende algoritme som beviser at global oppvarming skjer i bølger opp gjennom historien. Ofte forbundet med dramatiske begivenheter. I dag ser vi en ny slik bølge, sier han. Heller ikke den er menneskeskapt. Dette er en perfekt historie, som virkelig setter tankene i gang. For inn i Pastor Lunds religiøse manifest står det: Å bevise at endetiden er nær, og at vi alle må omvendes snarest, før det er for sent. For å understreke forkynnelsen, formidler han dystre budskap fra ingen ringere enn profeten Esekiel, som ser ut til å gjeste jorden – nærmere bestemt Drammen ved flere anledninger. Gjentatte observasjoner av en overnaturlig skikkelse gjør folk urolige og forvirrede.

Dette er en spenningsroman som er helt utenom det vanlige. Ingen har laget lignende før, derfor er det svært godt levert til å være forfatterens første bok. Den er ikke lett å glemme, og veldig vanskelig å fordøye. Leserne tas inn i den smale gråsonen mellom genialitet og galskap. Der revolusjonerende erkjennelser og groteske vrangforestillinger gror side om side. Innen både vitenskap og religion. Det er lett å la seg sjokkere også over denne boken.

Temperaturkurven som Leif Linge presenterer, til fagmiljøets bestyrtelse, er reell. Fergestad har lyktes i å beskrive global temperatur matematisk – med god nøyaktighet – gjennom fem millennier, fram til den industrielle revolusjonen. På dette grunnlaget har han kunnet forutsi temperaturutviklingen videre fram til i dag. Og – med rimelig krav på troverdighet – et stykke videre. Resultatet er overraskende.

Dette er en forfatter som fortjener mange flere lesere, for det er en så velfungerende og troverdig historie, at det er en fryd å lese slike bøker. Jeg vil virkelig råde deg til å kaste deg på Petter Fergestad-bølgen, for du vil ikke angre. Jeg tror jammen, denne historien hadde gjort seg durabelig godt som film. Så dette er krim akkurat slik jeg liker det. Der historien svever videre, når siste ord er slukt. Så folk, hør her, skal du lese en dagsaktuell bok, ført i pennen av et geni, ja da bør du gripe anledningen til å lese “Armageddon-algoritmen”, for du vil ikke angre.

 

Bakside informasjon om boken;

“Armageddon-algoritmen tar utgangspunkt i debatten om hvorvidt klimakrisen er reell eller ikke. Klimaforsker og matematiker Leif Linge har utviklet en revolusjonerende algoritme som beviser at global oppvarming skjer i bølger opp gjennom historien. Ofte forbundet med dramatiske begivenheter. I dag ser vi en ny slik bølge, sier han. Heller ikke den er menneskeskapt.Dette passer perfekt inn i Pastor Lunds religiøse manifest: Å bevise at endetiden er nær, og at vi alle må omvendes snarest, før det er for sent. For å understreke forkynnelsen, formidler han dystre budskap fra ingen ringere enn profeten Esekiel, som ser ut til å gjeste jorden – nærmere bestemt Drammen – ved flere anledninger. Gjentatte observasjoner av en overnaturlig skikkelse gjør folk urolige og forvirrede.Mens den ene klima-alarmisten etter den andre forsvinner, alltid i tilknytning til observasjon av den overnaturlige skikkelsen, lurer Leif Linge på to ting”

Med vårlig hilsen fra Boktimmy!

Kilder:

Forfatterdrøm. (2017). Armageddon-algoritmen. Lokalisert 28.02.2020 på internett Her!

Bokblogger, festivalsjef, bokanmelder, juryleder, forfatter. Anmelder her både nye og eldre litteratur. Ute etter litterær informasjon og inspirasjon, ja da har du kommet til rett side. Følg med! Festivalsjef for krimfestivalen "Blodig alvor i landsbyen". Arrangør for "Litterære pubtreff" og "Pubstrikk". Medforfatter av "Spindelvevet" på Skamløst forlag.
Posts created 810

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top